Frustration över bristen på resurser för elever i behov av särskilt stöd driver Lovisa Wahlsten i Bredsand. Hon har startat en namninsamling för att få till stånd en kommunal resursskola efter att ha sett sitt eget barn, som har autism, hamna mellan stolarna.
– Min son är åtta år och har ingen fungerande skolgång i dag. Han kan inte gå i anpassad skola och inte heller i lärandearena, eftersom dessa alternativ bara finns för årskurs 4–9, berättar Lovisa Wahlsten.
En resursskola är en skola enbart för elever som är i behov av särskilt stöd. Dessa skolor är ofta små och har anpassade lärmiljöer med små elevgrupper och hög personaltäthet. Det finns drygt 100 resursskolor i Sverige – men Enköpings kommun saknar i dagsläget en kommunal resursskola.
– Min sons skola säger att de jobbar med inkludering, vilket innebär att barn med särskilda behov ska gå kvar i stora klasser. Men det fungerar inte för alla barn, säger Lovisa Wahlsten.
Hon berättar att hon vid flera tillfällen har behövt stanna hemma från jobbet för att följa med sin son till skolan. Det är det enda sättet för honom att fungera i klassrummet. Därmed blir det ingen avvikelse rapporterad för sonen, men hennes liv påverkas, liksom de andra eleverna i klassen.
Lovisa Wahlsten beskriver sonens tillstånd i en lugn och förutsägbar miljö som stabilt. Men i andra sammanhang kan han bli orolig och agera på sätt som upplevs som oförutsägbart.
– För en vecka sen rymde han och jag letade med skolpersonalen i var sitt område och fick ringa polisen. Personalen har varit fantastisk, men det saknas resurser. Man släcker bränder i stället för att jobba förebyggande.
Lovisa Wahlsten menar att situationen förvärrats ytterligare efter att Villbergagruppen, som drev en skola med NPF-inriktning för årskurs 7–9 i Grillby, har lagt ner sin verksamhet. Det innebär att ännu färre alternativ återstår för barn med behov av anpassad skolgång.
Enköpings kommunpolitiker och utbildningsförvaltning har tagit emot Lovisa Wahlstens synpunkter, och kommer också att få namnunderskrifterna.
Enligt Lovisa Wahlsten finns det flera föräldrar som har barn i samma situation. Namninsamlingen blir bevis på att fler tycker att en kommunal resursskola måste till för NPF-elever. För Lovisa Wahlsten är frågan större än bara situationen för hennes son. Hon tycker att läget nu är ohållbart.
– Är det verkligen så här det ska vara? Alla drabbas ju negativt av detta.