Skola för alla
John Danielsson vill inte prata med EP på telefon. Han vill ha skriftliga frågor angående föräldragruppen som han kan skriva svar på.
Är det bra eller dåligt med engagerade föräldrar?
"Skolan uppskattar alltid engagerade föräldrar och hur man väljer att organisera sig är ett fritt val för dem", svarar John Danielsson i ett mejl till redaktionen.
Samtidigt påpekar han att det är viktigt att man är ärlig och transparent med vilka som är med i gruppen och att deras synpunkter är deras, och inte hela föräldrakollektivets synpunkter eller uppfattning.
De upplever att det varit svårt att föra dialog med dig som rektor? Hur upplever du det?
"Gruppens känsla av bristande dialog är deras känsla och den ska jag inte ifrågasätta. Skolan önskar alltid att vårdnadshavare och elever ska känna sig lyssnade på."
Utbildningsnämnden är huvudman för de kommunala grundskolorna i Enköping. Deras uppgift är att se till att den finns en plan gällande kränkande behandling för varje skola, och att den verkligen följs upp.
– I februari visade en av våra kvalitetsrapporter en ökning av kränkningsanmälningar generellt. Vi kommer få en uppföljning i maj, där vi får veta om det beror på ökad medvetenhet eller är det ett ökat problem, säger Johan Enfeldt (S), vice ordförande i utbildningsnämnden.
Han menar att den stora frågan är om det finns tillräckligt med resurser ute på skolorna.
– Det är vårt största politiska ansvar – hur mycket resurser vi tillför. Snålt med resurser innebär färre personal som kan ingripa och stötta på skolan. Sedan är det rektorn som väldigt mycket själv bestämmer över de resurser som tilldelats.
Magnus Johansson (M), ordförande för utbildningsnämnden säger att det finns rutiner att följa som vårdnadshavare om de inte är nöjda:
– Det är viktigt att det här ”spelet” sker på rätt sätt. Rektor är ansvarig för verksamheten vid skolan. Har man synpunkter på hur det fungerar då lämnar man in en anmälan till rektor som gör en utredning. Är man inte nöjd med utredningen då är mitt tips att man gör en anmälan till Skolinspektionen som gör en utredning eller granskning. När utredningen är klar finns ett underlag för rektor eller förvaltning att förhålla sig till.
Så utbildningsnämndens jobb är?
– Nämndens uppgift är att kontrollera att det åtgärdas enligt Skolinspektionens beslut, säger Magnus Johansson (M).
Den kvalitetsrapport, från grundskolechefen till nämnden, som i början av året visade att kränkningsanmälningarna ökar i grundskolorna, den ska följas upp av rektorsgruppen i Enköpings kommun under våren. Då kan utbildningsnämnden kan ha en tydligare analys under kvalitetsrapporteringen.
– Kvalitetsrapporten som kommer i maj – den har fokus på samverkan mellan hem och skola samt upplevelse av trygghet och hälsa, säger Johan Enfeldt (S).
Just samverkan och dialog mellan hem och skola upplevs som svårt av en del vårdnadshavare till elever på Örsundsbroskolan.
– Är du inte nöjd och du anser att du nåtts vägs ände i form att föra dialog, lämna en anmälan till Skolinspektionen, säger Magnus Johansson (M).