Så här års varje år är det örnräkning i Mälardalen. Räkningen av havsörn har pågått i sin nuvarande form, men utökats med platser, sedan 2004. 1999 började det dock med en räkning i betydligt mindre skala.
– Jag har stått vartenda år på örnräkningen i Hjälstaviken. Jag tycker att det är roligt att det alltid är folk som kommer med, säger Pekka Westin som är den som har till uppgift att varje kvart rapportera antalet observerade örnar via mobiltelefonen.
Gruppen i fågeltornet i Hjälstaviken består av åtta personer, undertecknad oräknad. Vi har som sagt fått syn på en första havsörn, i en trädtopp på behörigt fotoavstånd. Det är en äldre grånad individ med helvit stjärt och gul näbb. Åldern är från sex år och uppåt, enligt Pekka Westin.
I övrigt är det ganska dött med fågellivet kring fågelsjön denna lördag i mars 2018.
– Om det hade varit lite blåsigare hade det varit sämre för oss människor, men bättre för havsörnarna, konstaterar Pekka Westin.
Örnar gillar att flyga i vinden. Den som var i trädtoppen har valt att lämna oss och flyga bortåt, bortom våra kikares linser. Det var Mona Andersson, som bor intill Hjälstaviken, som var den som fick syn på örn nummer ett.
– Ju fler som är med desto större är chansen att hitta dem. Man är ju fler ögon, säger Pekka Westin.
Vår ciceron i fågeltornet kan snart meddela oss att han har fått span på havsörn nummer två bortom Parnassen, också den flyger bort. Vi är glada över det lilla.
Sedan får vi även syn på två fjällvråkar och en duvhök. Dessa rovfåglar räknas inte denna örnräkningens dag, men är ändå något att räkna med.
Vi får också veta att Inger Strid-Andersson vid Härjarö Udd har sett nio havsörnar. Gunnar Ehrenroth vid Grönsöö slott har sett två. Totalt blev det 229 havsörnar i räkningen.