– Vilket fint väder vi har i dag, tyckte kronprinsessan Victoria när hon anlände till Sågarbo gård som var starten för vandringen.

Vid Sågarbo gård höll landshövding Göran Enander ett kort tal där han välkomnade kronprinsessan till norra Uppland. Sedan startade vandringen ut i naturreservatet, där det vandrades i både skogs- och havsmiljö.

Vandringen startade med en ganska lång sträcka i skogsmark där hela följet stannade till vid ett par tillfällen för att lyssna till föredrag av personer som ingår i Skogsstyrelsens projekt Naturnära jobb som handlar om att skapa ett intresse hos nyanlända och långtidsarbetslösa för att arbeta i den gröna sektorn.

Artikelbild

| Under vandringen träffade Victoria Nathset Yohannes som ingår i Skogsstyrelsens projekt Naturnära jobb. De samtalade om om den svenska allemansrätten och vad den innebär.

Vid ett av stoppen blev det ett kortare samtal mellan Victoria och Hiwet Haile och NathsetYohannes om den svenska allemansrätten och vad den innebär.

På ett annat ställe fick kronprinsessan en liten introduktion av naturbevakaren Ingmar Lundquist till hur man jobbar med slåtterängar på länsstyrelsen.

Kronprinsessan undrade också vad finessen med att skapa slåtterängar var.

– Det finns olika typer av vaxskivlingar, nejlikor, bin och fjärilar som den här typen av ängar är ett måste för. Därför jobbar vi med att ta hand om dessa miljöer så att olika arter kan överleva, förklarade Ingmar Lundquist.

Artikelbild

| Tillsammans med elever från SFI i tierp tog kronprinsessan massor med selfies.

Under besöket på slåtterängen fick kronprinsessan även testa på att köra en så kallad slåtterbalk som används för att hand om ängen på ett bra sätt.

Även en SFI-grupp (svenska för invandrare) från Tierp var med under vandringen och eleven Blaise Nizigama trivdes extra bra.

Artikelbild

| SFI-eleven Blaise Nizigama trivdes när han fick prata swahili med kronprinsessan.

– Jag gillar att vara ute i skogen och naturen och arbeta och att sedan få träffa en svensk prinsessa var trevligt. Det var extra roligt att hon kunde prata lite swahili som är ett av mina språk, tyckte Blaise Nizigama.

Victoria ska göra vandringar i naturreservat i samtliga 24 landskap i Sverige. Besöket i Billunden var hennes trettonde. Tanken med vandringarna är att kronprinsessan vill se olika delar av landet samt lyfta fram och synliggöra den svenska naturen för alla som lever och verkar här.

Artikelbild

| Tillsammans med några deltagare ur projektet "Folkhälsa för alla" som drivs av Upplandsstiftelsen metade kronprinsessan.

– Kronprinsessans engagemang när det gäller naturfrågorna skickar en tydlig signal att dessa är viktiga. För oss på länsstyrelsen som jobbar en hel del med naturfrågor tycker vi det här är mycket bra, sa landshövding Göran Enander.