Semlorna står uppradade på redaktionsbordet. Det är en entusiastisk och fokuserad panel som ska avgöra vilken som är Årets favoitsemla i Enköping 2024. Det är detaljerna som avgör. Vilken semla har den godaste grädden, bullen, mandelmassan och bäst helhetsintryck?
REDAKTIONENS FAVORITSEMLA 2024
ICA Maxi Stormarknad
Med en tydlig kardemumma-smak, fluffig och väl-vispad grädde och en precis lagom söt mandelmassa tog semlan på ICA Maxi hem priset som årets favoritsemla! Utseendet är en rund och gullig semla med bra smak och fin konsistens. Det trekantiga locket är lagom stort och semlans storlek gör den lätt att frossa i.
De resterande semlorna som provsmakades presenteras utan inbördes ordning:
Skuggans Café
En gräddexplosion! Panelen kunde enas om att detta är en saftig bulle, inte för söt och ett bra fast lock med riklig söt mandelmassa. Däremot är den något svajig med sitt höga bygge och inte en semla du kränger i farten.
Fabian Flink´s brödbod
En mycket traditionell semla med lagom storlek och vacker till utseendet. Vad panelen enades om var att smaken kunde erbjuda något mer, majoriteten gav betyget: "funkar".
Tammerfors Konditori
”Älskar kardemummasmaken!”, utbrister panelen. Mängden kardemumma är det som absolut gör denna semla till sin egen. Panelen tyckte dock att det samtidigt var något mycket bröd som helhet och önskemål om mer grädde.
Konditori Drott
"Lite intetsägande", säger panelen. En klassisk semla men som enligt panelen saknar det lilla extra. Åsikterna mandelmassan gick isär, från "för slät" till "perfekt". Mandelmassan höjde oavsett betyget och panelen var enade om att denna är god men önskar lite mer smakupplevelse.
Landsberga Gårdsbutik & café
Det första intrycket är att här är en unik semla! Det mörka brödet skapar genast nyfikenhet och det unika återfinns även i smakerna. Grädden och mandelmassan är klanderfri men panelen menade den grövre bullen inte föll de i smaken och sänkte betyget. Med andra ord en semla för den som vill bryta mönster och möjligen få fettisdagen att kännas lite mindre fet.