USA:s president Donald Trump har beslutat att införa de kontroversiella stål- och aluminiumtullarna. Han presenterar sitt beslut tillsammans meden grupp stålarbetare som står bakom honom i jobbkläder och med skyddshjälm.

- I dag skyddar jag USA:s nationella intressen, säger Trump och klargör att ståltullarna som tidigare sagts blir 25 procent och aluminiumtullarna 10 procent.

Några timmar tidigare redogjorde han under ett regeringssammanträde för sitt beslut.

- Vi kommer att vara väldigt rättvisa, vi kommer att vara väldigt flexibla, sade Trump då.

Den amerikanske presidenten sade samtidigt att Mexiko och Kanada kan få lättnader om de pågående förhandlingarna om frihandelsavtalet Nafta faller ut väl.

- Om vi når ett avtal är det mycket sannolikt att vi inte lägger tullar mot dessa två länder.

Även Australien kan skonas sade Trump också.

- Vi har ett mycket nära samarbete med Australien, vi har ett handelsöverskott med Australien, fantastiskt land, partner sedan lång tillbaka och vi kommer att göra någonting med dem. Vi kommer göra något med vissa andra länder,

Tonen var inte lika välvillig mot EU:s största ekonomi Tyskland. Tvärtom pekade USA:s president ut Tyskland som ett land "som utnyttjat" USA.

- Vi har vissa vänner och vi har vissa fiender, av vilka vi har utnyttjats enormt både handelsmässigt och militär.

- Om man tittar på Nato, som Tyskland betalar 1 procent till och vi betalar 4,2 procent till, utifrån mycket större BNP — det är inte rättvist. Så vi betraktar handel på samma sätt som vi betraktar militären, och i viss utsträckning går de hand i hand, fortsatte han.

Fakta: EU:s svarsåtgärder

EU-kommissionen har förberett en lång lista på amerikanska produkter som kan komma att drabbas av 25-procentiga tullar om USA inför de tullar på stål och aluminium som president Donald Trump har aviserat.

EU:s lista har ännu inte publicerats â€" men har läckt ut i inofficiell variant till bland andra nyhetssajten Politico Europe. Här är några av de produkter som finns med där:

Rostfritt stål (en rad varianter)

Stålbehållare

Köks- och hushållsprodukter i stål

T-shirts

Byxor

Skor

Läppstift och andra skönhetsprodukter

Motorcyklar och mopeder

Segel- och motorbåtar

Matvaror, exempelvis ris och kidneybönor

Tranbär

Apelsinjuice

Whisky

Tobak

Källa: Politico Europe.