Coronan fortsätter att gäcka vården

Allt talar för att smittspridningen minskar i Uppsala. Men det finns en oro att folk slappnar av och börjar slarva med coronarekommendationerna.

Erik Salaneck, infektionsläkare, är orolig för vad som kan hända när färre följer myndigheternas rekommendationer.

Erik Salaneck, infektionsläkare, är orolig för vad som kan hända när färre följer myndigheternas rekommendationer.

Foto: Staffan Claesson/arkiv

Uppsala län2020-06-13 06:00

Runt om i landet ser man nu att trycket på vården inte är lika högt som det varit tidigare under våren. Både antalet dödsfall per dag och antalet som läggs in på intensivvårdsavdelningar har successivt minskat.

– Vi har sett ett minskande behov och antalet platser avsedda för covid minskar framåt sommaren. Men vi vet inte om det kommer att öka eller fortsätta att minska. Det är en utmaning för alla att ha en flexibilitet i vårdapparaten och snabbt kunna förändra organisationen, säger Erik Salaneck, infektionsläkare vid Akademiska sjukhuset.

I Uppsala har regionen höjt ett varningens finger för att antalet intensivvårdspatienter har vänt uppåt samtidigt som det totala antalet med covid-19 har minskat på sjukhusen. Det kan alltså tolkas som att de som blir sjuka i covid är i sämre skick nu än de var tidigare.

Men helt entydiga är inte siffrorna och tolkningen är svår. Dessutom är det totalt sett få patienter det handlar om, vilket gör att enstaka patienter kan få stort utslag när man försöker tolka trenderna.

Erik Salaneck säger att det luriga sjukdomsförloppet med långa vårdtider även påverkar statistiken över antalet inlagda patienter.

– Det varierar upp och ner. Och när en del patienter vårdas länge kan det ansamlas patienter på intensivvården vilket påverkar siffrorna, säger Erik Salaneck.

Erik Salaneck påpekar dock att det finns en stor eftersläpning. Först är det en fördröjning efter att de som smittats söker sjukhusvård, sedan ytterligare en tid innan patienterna behöver intensivvård. Det innebär att vi nu ser effekter av den smittspridning som skedde för kanske tre veckor sedan.

Oron nu är de signaler som kommer om att följsamheten mot rekommendationerna minskar och många är uppenbarligen inte längre lika noga med att hålla avstånden.

Erik Salaneck säger att det finns en risk att hörsamheten bland folk mot de rekommendationer som finns minskar samtidigt som resandet släpps fritt.

– Det kan bli en dubbel effekt där folk lessnar på restriktionerna samtidigt som man öppnar upp. Människor slappnar då av ännu mer och tänker att nu är det lite lugnt. Det kan sen leda till att man kanske inte håller avståndet på Ica eller på bussen. Den här pandemin kommer förmodligen att pågå under lång tid.

När beskedet kom från regeringen om släppta reserestriktioner krashade både SJ:s och Destination Gotlands bokningssajter.

– Det är lätt att förstå att det finns en längtan att ge sig ut. Samtidigt finns det en stor oro inom sjukvården vad det kommer att betyda för oss. Det är plågsamt att se patienterna som blir väldigt sjuka, säger Erik Salaneck. 

Färre patienter läggs in

Den första patienten med covid-19 lades in på Akademiska sjukhuset den 27 februari. Under april lades omkring 10 patienter om dagen in på sjukhus med konstaterad corona. Det största inflödet var den 15 april då 20 nya patienter skrevs in på sjukhuset med covid-19.

Under maj och juni har det med några få undantag varit mellan 5 och 10 patienter om dagen som lagts in på sjukhus med corona.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!