Den meteorologiska sommaren är här, men trots en varmare utveckling i slutet av månaden innehöll majvädret i Uppland både snö och hagel.
– Det var lite kyligare än normalt den största delen av maj, nästan som aprilväder. Det avslutades med en del värme, men i det stora hela var månaden något kyligare än en vanlig period, säger Henrik Reimer, meterolog på SMHI.
Medeltemperaturen för maj i Uppland var 9,2 grader, något lägre än medelvärdet 10,9 grader för åren 1981– 2010. Det är även lägre än det högsta medelvärdet 15,9 grader som uppmättes 2018. Henrik Reimer beskriver anledningarna:
– Det var en del kall luftmassa som fick ligga kvar och vi fick aldrig upp någon riktig kontinental värme. Istället fick vi in västliga strömningar och kallare luft. De största avvikelserna hittar vi i inlandet där det varit varmare än längs kusten och det beror på att värmen har svårare att få fäste längs havet.
Den kallaste temperaturen på -1,3 grader uppmättes den 12:e maj och strax därefter följde flera dagar med regn, snö och hagel.
– Maj är oftast en månad som kan skifta från kyligare temperaturer till högsommarvärme. I år landade gradtalet åt det kyligare hållet, men även om det är ovanligt med snö och hagel i maj har temperaturerna inte varit särskilt extrema åt något håll, fortsätter Henrik Reimer.
Erik Sahlée är universitetslektor i meteorologi vid Uppsala universitet och varnar för konsekvenserna som de låga temperaturen kan leda till:
– Att värmen kommer så sent kan ställa till problem för blommor om de har börjat knoppa och inte varit skyddade. Eftersom det har varit svalare överlag i Sverige vet jag att det uppstått problem även för äppelblommorna när det varit frostiga nätter.
Trots att vintern var mild ledde det alltså inte till en varm vår. Det menar Erik Sahlée visar på hur svårt det är ett förutspå vädret på längre sikt:
– Jag tycker det blir tydligt att vi inte kan dra kopplingen att svalare vintrar leder till högre vårtemperaturer. Vi kan prata om sannolikheter och göra försök till beräkningar som ibland slår rätt, men i det stora hela är det svårt att göra prognoser med hög träffsäkerhet.
– Vi måste vara ödmjuka inför vädret och att det ofta sker tvära kast. Överlag ser vi ju dock en uppåtgående värmetrend som sträcker sig över flera år, men det betyder ändå att vissa år fortfarande kan bli kalla, avslutar Erik Sahlée.