Tredje vågen har nått Uppsala län

Under en längre tid har ökningen av covidspridningen varit måttlig i länet. Men den senaste veckan har spridningen tagit rejäl fart.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Uppsala.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Uppsala.

Foto: Sofia Nahringbauer

Uppsala län2021-03-23 08:17

– Det är oroande hur man än väljer att titta på det. Tidigare har vi kunnat trösta oss med att andelen positiva fall i alla fall inte har ökat, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare.

Siffror som tidningen analyserat visar att det är ett tydligt trendbrott i smittspridningen.

Fram till förra veckan har andelen positiva covid-prover legat stabilt strax över eller under 8 procent. Men under veckans gång har andelen över en rullande 7-dagarsperiod ökat med nästan 2 procentenheter till 9,7 procent. Under samma vecka har incidensen, det vill säga antalet fall per 100 000 invånare över 14 dagar, ökat från 440 till 550.

Ett trendbrott är också att ökningen har accelererat ju längre in i veckan man tittar. Tidigare har det ofta varit en puckel med fler fall på måndagarna.

Är det tredje vågen som har kommit?

– Det är svårt att förneka. Samtidigt så vill jag inte använda vågbegreppet. Det ger intrycket av att man står helt maktlös mot en tsunami som väller in. Här är det helt uppenbart att vi själva avgör hur hög den vågen ska bli, säger Johan Nöjd.

undefined
Johan Nöjd säger att det den senaste veckans siffror inger oro. "Men det är vi själva som avgör hur hög vågen ska bli, säger han.

Särskilt oroad är han över att antalet patienterna på sjukhuset ökar redan nu. I intensivvården noterades på måndagen 20 covid-patienter. Senast det var så många var den 28 december. Normalt brukar intensivvården vara en spegling av smittspridningen några veckor tidigare.

Fortfarande är smittspridningen hög i gruppen 20–29 år. Drygt var femte konstaterat fall är mellan 20 och 30 år. Johan Nöjd hoppas att den massiva informationsinsatsen mot studenter ska ge minskad smittspridning.

– Är det något positivt i statistiken så är det att det inte är så många fall i den äldsta gruppen över 70 år. Men som jag ser det är gruppen 60–70 en utsatt grupp, där inte så många fått vaccin. I den gruppen vet vi att det inte är osannolikt att man hamnar på sjukhus om man blir sjuk i covid, säger Johan Nöjd.

Kommer det skarpare restriktioner nu?

– Det blir lite fyrkantigt vad vi än kan hitta på från smittskyddet. Men det är i privata sammanhang och halvprivata platser som fikarum och uppehållsrum smittan sprids. Det helt centrala är de enskildas beteendeförändringar. Det går inte att betona för mycket, säger Johan Nöjd.

Ser man på utvecklingen i länet ökar smittan i samtliga kommuner utom i Älvkarleby, som tycks ha nått en platå på en  hög nivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!