Stämningsansökan är utvidgad, och åklagaren yrkar nu på att pappan även ska dömas för ringa misshandel av dottern - och att han ska utvisas från Sverige.

Det var i december förra året som föräldrarna, som är bosatta i Enköpings kommun, ringde efter ambulans. De uppgav att de funnit flickan svårt medtagen och livlös efter ett bad.

LÄS MER: Par åtalas för svårt nedkyld flicka

Hon fördes till Karolinska sjukhuset med en kroppstemperatur på bara 26,8 grader. Efter att läkarna reagerar över parets uppgifter om orsaken startade de en utredning. Den slutade med ett utlåtande från rättsläkare: att flickans ytterst låga kroppstemperaturen gett upphov till hjärtstoppet.

Enligt kammaråklagaren som lett förundersökningen har föräldrarna själva orsakat nedkylningen genom att exempelvis låta flickan sitta i ett kallt bad. Det ska ha varit en form av bestraffning.

Åklagaren anser att det rör sig om ett uppsåtligt brott och hänvisar i sammanhanget till tidigare orosanmälningar till socialtjänsten.

Utredningen har inte kunnat fastställa vad som hänt. Flickan själv minns inte händelsen, och föräldrarna som suttit häktade sedan i februari förnekar brott. Som vårdnadshavare har de enligt åklagaren gemensamt ansvar som vårdnadshavare.

De har förklarat barnets låga kroppstemperatur med att hon efter att ha hittats livlös i badkaret skulle ha placerats i ett utkylt rum där fönstren länge stått öppna. Flickan är nu omhändertagen av socialtjänsten.