Region Uppsala går i bräschen för gratis HPV-vaccin

Alla unga kvinnor och män som inte hunnit fylla 27 år erbjuds från och med första juli gratis HPV-vaccin. Det beslutade vårdstyrelsen under tisdagen.
– Vi tar på oss ledartröjan, säger Vivianne Macdisi (S), ordförande i vårdstyrelsen i region Uppsala.
Men oppositionen tycker tvärtom att styret varit för passivt.

 Vivianne Macdisi (S) är nöjd med beslutet och stolt över att region Uppsala tar på sig ledartröjan när det gäller gratis HPV-vaccin. "Det är en investering i folkhälsn", säger hon.

Vivianne Macdisi (S) är nöjd med beslutet och stolt över att region Uppsala tar på sig ledartröjan när det gäller gratis HPV-vaccin. "Det är en investering i folkhälsn", säger hon.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2025-06-25 09:13

Hittills är det bara ett fåtal regioner i Sverige som kommit med samma erbjudande. 

Under ett antal år har Karolinska sjukhuset med statligt stöd drivit ett forskningsprojekt där kvinnor födda mellan 1994 och 1999 erbjudits gratis HPV-vaccin i syfte att på sikt utrota livmoderhalscancer som humant papilliomvirus (HPV) kan ge upphov till.

– Det projektet upphör den 30 juni och vi vill säkerställa att vaccinationerna kan fortgå enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vilket är att alla som inte hunnit fylla 27 år, även män, ska erbjudas gratis vaccination, säger Vivianne Macdisi.


Alla män och kvinnor som inte fyllt 27 år kan få två doser av HPV-vaccinet kostnadsfritt efter beslutet som fattades i vård
Alla män och kvinnor som inte fyllt 27 år kan få två doser av HPV-vaccinet kostnadsfritt efter beslutet som fattades i vård

– En rekommendation är ju inte bindande utan det är upp till varje region att fatta ett beslut. Vi har nu avsatt 3,2 miljoner i nästa års budget för detta. Vårt beslut är heller inte tidsbegränsat utan vi kommer att fortsätta så länge det behövs.

För att nå befolkningsimmunitet krävs att 70 procent i målgruppen vaccinerar sig. Förra året var siffran i region Uppsala bara 44 procent.

Hur ska ni nå ut med information om vikten att vaccinera sig?

– Vi får informera i alla våra kanaler och de vaccinatörer vi har avtal med gör säkert detsamma. På sikt kanske vi kan göra uppsökande insatser också.

I en kommentar från oppositionen skriver regionrådet Emilie Orring (M) att det inte stämmer att styret tagit på sig ledartröjan och att det hittills varit för passivt i frågan. 

– Jag tycker inte att de ska slå sig för bröstet. Styret har haft många år på sig och fått mycket statliga medel för att nå målet på 70 procents vaccinationstäckning. Nu ligger man på 67 procent ungefär. Hade man aktivt sökt upp målgruppen tidigare hade man inte behövt använda upplänningarnas skattepengar till det här.

Emilie Orring menar att oppositionen tagit flera initiativ till hur man skulle kunna nå ut brett med information om HPV-vaccinationerna utan att ha fått gehör.

– Vi har inte fått svar på vad man egentligen gjort för att nå målet på 70 procent. Jag tycker att styret har varit alltför passiva och oengagerade i den här frågan. Men det är bra att man nu följer andra regioners exempel och inkluderar män i HPV-vaccineringen.

HPV-vaccin

HPV, humant papillomvirus, är ett vanligt virus som det finns många typer av. För några kan HPV leda till cellförändringar och cancer. Att vaccinera sig mot HPV ger ett skydd mot cancer. Barn och vuxna under 27 år rekommenderas att vaccinera sig. 

I region Uppsala är det kostnadsfritt tills man fyller 27 år, både för män och kvinnor. Man erbjuds två sprutor och för personer i riskgrupp erbjuder man tre sprutor.

Att vaccinera sig ger ett skydd mot cellförändringar och vissa cancersjukdomar. Att vaccinera sig kan även skydda mot kondylom. 

Störst effekt ger vaccinet om det ges innan sexdebuten. Därför ingår vaccinet i vaccinationsprogrammet för barn.

Källa: 1177 och region Uppsala

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!