Beslutet som kom under torsdagen är en uppföljning av den kritik som Inspektionen för vård och omsorg riktade mot Akademiska sjukhusets akutmottagning förra våren.
– Vi vill ha till en förändring och att vårdgivaren rättar till bristerna. Då har vi bedömt att det här sättet med en tät uppföljning har bäst effekt, säger Emil Mesaros, inspektör vid IVO.
Han betonar dock att bristerna som IVO har funnit är allvarliga och har funnits under lång tid och påpekats av IVO vid flera tillfällen. Av beslutet framgår det också att det funnits konkreta förslag hur bristen på intermediärvårdsplatser ska åtgärdas som har presenterats flera gånger för sjukhusdirektören, utan att något beslut fattats.
Vad är det som gör att ni tror att de rättar till det den här gången utan ett vitesföreläggande?
– Skillnaden mot förra svängen är dels att vi begär en skriftlig återredovisning med ett slutdatum, dels den tydliga uppföljningen vi gör fram till det datumet, säger Emil Mesaros.
Hur kommer uppföljningen att gå till?
– Vi planerar ett första möte med Region Uppsala i slutet av februari där de ska redovisa vilka åtgärder de har vidtagit.
Många av bristerna tar lång tid att förändra, vad tänker ni att de ska hinna med under våren?
– Vissa av åtgärderna, som larmklockor, borde de kunna genomföra omgående. Större frågor som att skapa vårdplatser ska de ha en tydlig plan för. Det kan inte lösas lokalt på akutmottagningen. Därför riktar vi oss till den högsta ledningen i Region Uppsala.