Nya satsningen: Föd i Uppsala – men inte på sjukhus

Nu tas ännu ett steg mot hemförlossningar i Region Uppsala, när det rödgröna styret satsar på en barnmorskeledd förlossningsklinik utanför sjukhuset – Sveriges andra "birth center". Samtidigt ska fler barnmorskor anställas på Akademiska.

Vivianne Macdisi (S), Unn Harsem (C), Hans Wennberg (MP) och Neil Ormerod (V) presenterade på måndagen satsningar på förlossningsvården, med nya barnmorskeledda förlossningsenheter både på Akademiska och utanför sjukhuset.

Vivianne Macdisi (S), Unn Harsem (C), Hans Wennberg (MP) och Neil Ormerod (V) presenterade på måndagen satsningar på förlossningsvården, med nya barnmorskeledda förlossningsenheter både på Akademiska och utanför sjukhuset.

Foto: Elin Sandow

Uppsala2025-03-24 17:31

Nyheten i korthet

  • Region Uppsala planerar att öppna Sveriges andra "birth center", en barnmorskeledd förlossningsklinik utanför sjukhusmiljö, med målet att starta 2026. Kliniken kommer att finansieras med skattepengar och kommer att kunna hantera 140-150 förlossningar per år.
  • Förutom "birth center", kommer 12 nya barnmorskor att anställas och en barnmorskeledd förlossningsenhet kommer att inrättas på Akademiska sjukhuset. Dessa initiativ syftar till att avlasta förlossningsavdelningen och möta efterfrågan på alternativa förlossningsmiljöer.
  • Trots kritik från läkare och regionens egna utredare, som hävdar att hemförlossningar kan riskera kvinnors och barns hälsa och kräver mer personal, försvarar det rödgröna styret sina planer och betonar att de inte prioriterar friska kvinnor före sjuka.

I dag finns det ett huvudsakligt ställe att föda barn på i Sverige: i ett sjukhusrum. Nu ska det bli ändring på det, meddelar politikerna i det rödgröna styret i Region Uppsala. 

De vill se ett "birth center": en ny förlossningsklinik i Uppsala på primärvårdsnivå, alltså utanför Akademiska sjukhuset, ledd av barnmorskor i en mer hemlik miljö. Där ska en kvinna kunna ha samma barnmorska under graviditeten som under förlossningen. 

På sikt ska en sådan klinik också kunna erbjuda hemförlossningar.

– Det här är viktigt för att kunna erbjuda den vårdnivå som efterfrågas av många kvinnor. Ungefär tio procent är intresserade av att föda på andra ställen än på sjukhus, säger regionrådet Unn Harsem (C).

undefined
De barnmorskeledda förlossningsenheterna riktar sig endast till friska gravida med förväntat normala födslar.

I dag finns bara en liknande klinik i Sverige: privata BB Gårda i Göteborg, där en födande kvinna får betala omkring 50 000 för en förlossning. 

Kliniken i Uppsala ska dock bekostas med skattepengar. Vem som ska driva kliniken ska enligt styret avgöras i en kommande upphandling. Maxtaket för vad regionen ska betala till kliniken per år är sju miljoner, vilket skulle innebära 140-150 förlossningar.

– Vi kommer inte att betala mer än vad en förlossning på Akademiska kostar, vilket är cirka 40 000 kronor, säger Unn Harsem. 

Bara friska gravida med "förväntat normala födslar" ska få föda här. Hur kliniken ska utformas och i vilken grad läkare ska finnas tillgängliga kan politikerna inte svara på än. Målet är att den ska dra igång under 2026. 

– Vi i vårdstyrelsen kommer nu att sätta oss och klargöra vilka krav som ska vara uppfyllda för att vinna en sådan här upphandling. Naturligtvis ska alla krav på medicinsk kvalitet vara med, säger regionrådet och vårdstyrelsens ordförande Vivianne Macdisi (S).

undefined
På förlossningen på Akademiska sjukhuset jobbar idag 75 barnmorskor. Det rödgröna styret vill nu anställa ytterligare 12 barnmorskor.

För ett år sedan meddelade de rödgröna att de vill erbjuda hemförlossningar. Det har lett till hård kritik från läkare och regionens egna utredare. Invändningar har varit att man riskerar kvinnans och barnets hälsa samt att hemförlossningar kräver mer personal och därför tar resurser från patienter som behöver resurserna mer.

– Vi är ju inte döva och blinda för de åsikter som förs fram. Förlossningskliniken blir ett steg för att se hur rutiner kring hemförlossningar ska kunna byggas upp. En försiktighet i samarbete med professionen, där vi lär oss längs vägen.säger regionrådet Hans Wennberg (MP).

Det rödgröna styret gör ytterligare två satsningar på förlossningsvården inför 2026:

För det första ska man anställa tolv nya barnmorskor, för att nå målet om en barnmorska per födande. Detta kommer att kosta 13 miljoner kronor om året.

För det andra ska även Akademiska få en barnmorskeledd förlossningsenhet, med lägre vårdnivå för kvinnor som beräknas ha normala födslar. Huvudsyftet är att avlasta förlossningen, som har ont om platser. Fyra nya rum håller på att renoveras. Den nya enheten beräknas kosta 15 miljoner kronor om året, och även den ska på sikt kunna erbjuda hemförlossningar. 

Totalt satsar styret 35 miljoner kronor extra per år på förlossningsvården.

– Det har varit en debatt om att man med hemförlossningar prioriterar friska kvinnor före sjuka. Vi vill understryka att vi nu inte gör det ena på bekostnad av det andra, utan att vi satsar både på de som behöver mer vårdinsatser och på de som vill föda på annat sätt, säger Vivianne Macdisi.

undefined
Vivianne Macdisi (S) är regionråd och ordförande i vårdstyrelsen.

Det handlar ju fortfarande om skattepengar, och hemförlossningar kräver ju fler barnmorskor?

– Det beror på hur man lägger upp arbetet. Vi får titta på det när vi har ett birth center, säger Unn Harsem.

Nya siffror visar att det föds färre barn än på många år. Är det feltajmat att satsa på förlossningsvård just nu?

– Barnafödandet beräknas vända uppåt om några år. Jag tror att det är bra att göra insatser när läget är stabilt. Vi är eniga och stolta över den här satsningen på förlossningsvården, säger regionrådet Neil Ormerod (V). 

Men den politiska oppositionen ifrågasätter delar av satsningen. Regionrådet Emilie Orring (M) konstaterar att hemförlossningar "står längst ner på socialstyrelsens priolista". 

– Det är glasklart att hemförlossningar tar resurser från de som behöver resurserna mest.

Malin Sjöberg Högrell, regionråd för Liberalerna, vänder sig starkt emot att starta en förlossningsenhet utanför Akademiska. 

– För kvinnans och barnets bästa ska en förlossning ske på sjukhus. I den utredning som regionens experter gjort avråder man från en förlossningsklinik utanför Akademiska sjukhusets område, både ur patientsäkerhetsperspektiv och kostnadsperspektiv. 

Fyra vårdnivåer

Förlossningsvården kan ske på fyra nivåer:

1. Hemförlossning.

2. Barnmorskeledd förlossningsklinik på primärvårdsnivå, alltså utanför sjukhus. "Birth center".

3. Barnmorskeledd förlossningsenhet på sjukhus.

4. Förlossningsenhet med både läkare och barnmorskor på sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!