Akademiska sjukhuset behöver minska personalkostnaderna, vilket P4 Uppland var först att rapportera om.
Totalt behöver Region Uppsala minska personalkostnaderna med 700 miljoner kronor under 2025, enligt ett beslut från regiondirektör Johan von Knorring. Lejonparten av regionens lönekostnader ligger hos Akademiska sjukhuset. En besparing på 700 miljoner kronor motsvarar ungefär 700 årsarbetare, enligt beslutet.
Främst ska besparingen ske genom att inte ersätta medarbetare som slutar, enligt meddelandet i regionens internwebb. Akademiska sjukhuset har också beslutat att stoppa i princip alla nyrekryteringar, förutom för vissa kritiska tjänster. Exakt hur besparingarna ska gå till är dock inte helt bestämt, enligt sjukhusdirektör Marianne van Rooijen.
– Det är det som vi håller på att processa i sjukhusledningen. Vi är inte färdiga alls med det. Intentionen är att man ska lösa det med naturliga avgångar och att minska de mindre nödvändiga saker som vi gör.
Vad innebär mindre nödvändiga saker?
– Man kanske kan ta bort en del återbesök, där patienten får återkomma i stället för att vi direkt sätter upp dem på en tid. Det kanske finns en del administration som tar onödigt mycket tid. Då kanske man kan minska administrationen eller inte återanställa någon administratörstjänst, säger Marianne van Rooijen.
Redan i juni 2024 fattade regiondirektör Johan von Knorring beslut om en rad övergripande besparingsåtgärder. Dessa tydliggjordes i ett nytt beslut som fattades under måndagen. Av det nya beslutet framgår att besparingarna kan få konsekvenser för vården. Bland annat står det att besparingarna kan leda till minskad produktivitet och en sämre arbetsmiljö när färre resurser ska arbeta med regionens uppdrag och mål.
Men under 2024 minskade inte antalet tjänster på Akademiska sjukhuset. Totalt ökade i stället personalstyrkan med runt 200 tjänster. Enligt sjukhusdirektör Marianne van Rooijen finns det lite olika tillvägagångssätt för hur det praktiskt ska gå till att under 2025 minska personalstyrkan.
– Vi har ju i hela Region Uppsala ett anställningsprövningsförfarande där man tittar på varje tjänst som ska tillsättas, och om man behöver göra det. Det behöver vi ju skärpa, och titta på om man måste återbesätta tjänsten, säger hon.
Vad är din bild av hur personalen tagit beslutet?
– Jag har faktiskt inte fått ett enda mejl till mig, vilket jag ofta får. Men det har ju inte legat ute så länge, och det brukar ta någon dag. Men det är klart att skapar en oro.
Kan det bli aktuellt att helt enkelt plocka bort tjänster?
– Ja, det kan det bli. Vi tänker inte gå ut med något varsel, som man har gjort i andra regioner. Men om det blir strukturförändringar eller om man börjar med helt nya arbetssätt, då kan det bli så att tjänster försvinner.
Hon fortsätter:
– Man kanske måste ta ett större grepp kring hela verksamhetsområdet och se om man kan förändra eller ta bort arbetsuppgifter.