I nära 20 år har Rädda barnen arrangerat sommarläger i Gottsunda. Men de senaste två åren har konceptet växt i samarbete med föreningen Aktiv ungdom och 80 sommarjobbare från Uppsala kommun.

– I fjol anmälde sig 280 barn, men vi hade egentligen bara plats för 200. I år hade vi plats för 250 och det kom 250, säger projektledaren Lovisa Orsberg.

Sjöräddningssällskapet, polisen och brandkåren har även de besökt lägret och berättat om sina verksamheter för barnen.

Artikelbild

| Projektledare Lovisa Orsberg med barnen Isabel och Sara Alaoor.

– Tanken är att barnen ska få testa på föreningsliv. De har fått prova på dans, cirkus, fått spela in en låt, testat olika pusselaktiveter, teater och fotboll med mera, säger Lovisa Orsberg och fortsätter:

– Syftet är att alla barn ska få en meningsfull fritid, ett meningsfullt sommarlov. Det är gratis för barnen och de får lunch också. Det är bidrag från kommunen och privata aktörer som gör det här möjligt.

Sommarkul, som avslutades under fredagen, har pågått i tre veckor för barn i åldern 6 till 12 år. Varje vardag mellan klockan 9 till 15 har aktiviteterna pågått på lägret som har sin bas vid Mötesplats Treklangen i Gottsunda.

– Det är roligt att få göra något bra för ett område som är väldigt negativt omskrivet i tidningarna. Det här är ett projekt som skapar glädje och inte kopplas ihop med något negativt, säger Lovisa Orsberg.

För syskonen Isabel, 11 år, och Sara Alaoor, 10, år är det andra året som de deltar på Sommarkul.

– Vi har gjort jättemånga roliga saker och lärt oss nya saker. Jag gillar idrottsaktiviteterna mest, säger Isabel Alaoor.

– Och jag gillar cirkus mest, säger Sara Alaoor.