För två veckor sedan grep polisen en elev på en gymnasieskola i länet. Han frihetsberövades samma dag och är häktad i väntan på rättegång.

Bakgrunden var att eleverna i klassen hade fått i uppgift att beskriva sin högsta önskan. Den aktuella eleven ska då ha sagt att det han mest av allt ville var att skjuta en person, vem som helst. Han tänkte göra det följande dag klockan tio och påstod sig ha en pistol i elevskåpet, enligt uppgifter i åtalet.

En lärare uppger i polisförhör att alla närvarande hörde vad eleven sa och att det då spreds en iskall tystnad i klassrummet. Läraren tyckte situationen var så obehaglig att hen blev alldeles knäsvag.

Eleven ska ha varit fullständigt allvarlig vid tillfället.

Flera personer i elevens närhet beskriver honom som en god människa som inte kan göra någon illa men att han har mått dåligt sedan hans asylansökan avslagits.

Eleven har berättat för polisen att det hela var ett skämt. Orden kom bara ut ur munnen och han ångrar det han sagt.

Någon pistol har polisen inte hittat i mannens ägo.

Eleven åtalas nu vid Uppsala tingsrätt för olaga hot. Som målsägande anges två lärare på skolan som enligt åklagaren upplevt allvarlig rädsla för att elever eller personal skulle dödas eller skadas.