Vanligtvis träffas de en gång i månaden för en junta hemma på Eckerö där de alla är bofasta. Men en gång varje sommar gör Barbro Rosenqvist, Bibi Wikblom, Gun-Britt Borenius, Benita Selander-Carlsson, Gullan Fagerström och Katarina Bergman en längre resa tillsammans.

Den här gången föll lotten på Uppsala.

– Det var 21 år sedan vi senast var här och då besökte vi på Botaniska trädgården. Därför tyckte vi att det passade bra med Linnéträdgården den här gången. Det var det enda vi kunde komma överens om, säger Katarina Bergman.

Intresset för botanik och blommor är stort i gänget.

– Vi är blomstermänniskor allihopa, fortsätter Bergman.

Vad tycker ni om Linnéträdgården?

– Det är jättefint och roligt när det är namn på blommorna, så att man ser vad de heter, särskilt när man upptäcker att man har en likadan hemma. Den stora Nerium var extra fin här tycker vi.

… och Uppsala som sommarstad?

– Jag har inte varit här så mycket. Men här i Linnéträdgården är det jättefint. Det är lugnt och skönt och god mat i caféet.

Resan från Åland inleddes under morgonen med färja från hemorten till Grisslehamn. Därifrån blev det buss till Uppsala. På eftermiddagen bar det av hemåt igen.

– Så vi hann inte med så mycket mer än Linnéträdgården. Vi har ätit och fikat och så ska vi handla lite också. På hemvägen ska vi äta gott på färjan, säger Katarina Bergman.

Vad kan du rekommendera Uppsalabor att se på Åland?

– Eckerö post- och tullhus tycker jag är värt ett besök, liksom Ålands jakt- och fiskemuseum. Käringsund är också fint.