Vad kan ändå inte en provtur ställa till

Bilen av märket Morris Minor förändrade tillvaron för två unga människor, som nu efter 60 års äktenskap, minns detta med kärlek. De har firat diamantbröllop.

Sif och Lennart Lindqvist började sin bekantskap med en provtur i en Morris Minor. Nu har det varit gifta i 60 år.

Sif och Lennart Lindqvist började sin bekantskap med en provtur i en Morris Minor. Nu har det varit gifta i 60 år.

Foto: Sven-Åke Haglund

Familj2019-11-14 06:00

Allt hände en vårdag 1959. Till den unge bilförsäljaren steg en ännu yngre flicka in och förklarade sitt problem. Efter flytten från Malmö hade hon nämligen en bil för mycket. ”Kan du köpa den av mig?”, frågade Sif.

Vi måste väl provköra den först. Tillsammans, tyckte bilhandlare Lennart. Provkörningen gjorde att de till slut hamnade på Djurgården i Stockholm och restaurang Godthem.

– Jag minns planksteken. Plus min ängslan över att det här skulle bli dyrt för mig, säger Sif Lindqvist. 

Men det oroade inte Lennart. Han betalade notan, köpte bilen. Och ett halvår senare var paret gifta, nu med det gemensamma namnet Lindqvist. Ändå blev han tvungen att sluta med något han älskade, berättar Sif. Biltävlandet som varit hans stora kärlek.

Lennart tog uppenbarligen inte illa upp. Bröllopet hölls i Sivs konfirmationskyrka i skånska Limhamn. Lennart bytte hobby efter hemkomsten till Enköping. Färre hästkrafter. Nu blev han hästägare – och kusk.

– Jag råkade köpa en unghäst i Norduppland som jag satte i träning hos bröderna Gunnar, Sören och Gösta Nordin i Bålsta där de höll till på den tiden. Allt gick bra för hästen Sang Jago som jag själv till och med fick köra på Solvalla.

Men nu är det inte Lennarts många, många hobbies, som ska stå i centrum när paret Lindqvist precis firat 60-årig bröllopsdag, alltså diamantbröllop. Minst en hobby har de i vart fall haft gemensamt.

– På 80-talet, när jag hade den egna firma Lennart Lindqvists Bil AB på Eriksgatan i Enköping, blev det några sportflygplan så där litet vid sidan om, säger Lennart.

Sif nöjde sig inte med att enbart sitta bredvid med de tre barnen i flygplanets baksäte:

– Jag tog ett begränsat certifikat, som visar att jag kan landa flygplanet om något oväntat skulle hända däruppe. Jag spakade nog också litet ovan molen, säger Sif.

Vid det här laget hade hon slutat jobba heltid som hårfrisör hos Hultmans Salonger för att sköta de tre barnen, och senare också för att kunna assistera Lennart i bilfirman.

– Under några år jobbade jag på salongen under veckosluten. Då var det lättare att få barnvakt ute i Kolarvik där vi bodde på den tiden, ja under 30 hela år, säger Sif.

I dag bor diamantbröllopsparet i en ljus och öppen trerummare på Långgatan i Enköping. Dagarna går fort. Framför allt alla tisdagar då Sif sysslar med porslinsmålning på eftermiddagen och dessförinnan är dansinstruktör inom ”Aktiva seniorer”.

– Zumbainspirerat, faktiskt. Gärna till musik med Rod Stewart. Det är mer än trettio damer, alla yngre än jag, som jag tränar i Kryddgården, säger Sif  Lindqvist. 

För Lennart ”Linkan” Lindqvist har intressena också varit av det rörliga slaget bland annat som elitcyklist och rallyförare. Sedan många år är det målning som gäller. Akvareller. Många har avyttrats, medan andra pryder väggarna därhemma.

– Jag har varit med på Konstrundan ett antal gånger i Enköping. Senaste gången var för två år sedan, men jag jobbar på en ny utställning, säger Lennart Lindqvist.

Diamantbröllopsdagen firades tillsammans med barn och barnbarn på en herrgård nära Enköping. I den kretsen behövde nog inte paret förklara hur man kan vara gift med samma person under hela 60 år.

– Inte svårt alls, svarar Sif. Det handlar självklart om kärlek, om respekt och att se varandra som individer. Inte heller behöver vi alltid ha samma intressen och åsikter. Vi hör ihop ändå.

Sif och Lennart Lindqvist med en av tavlorna som Lennart målat. Den konstnärliga ådran delas av paret. Sif ägnar sig åt porslinsmålning och hon tränar zumba.
Sif och Lennart Lindqvist med en av tavlorna som Lennart målat. Den konstnärliga ådran delas av paret. Sif ägnar sig åt porslinsmålning och hon tränar zumba.
Vi gratulerar

Sif och Lennart Lindqvist

Firade: Diamantbröllop den 2 november 2019 efter 60 års äktenskap.

Familj: Två döttrar, en son och tre barnbarn.

Bor: Bostadsrätt på Långgatan i Enköping.

Morris Minor: Folkbil från Storbritannien, tillverkad mellan 1948-71 med rötter i 30-talet, blott dryga 3,5 m lång, motor som mest 1100 kubik.

Recept för långt äktenskap: ”Kärlek och respekt”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!