Valet i Enköping
Kristdemokraterna är det fjärde partiet i EP:s serie där vi intervjuar personerna som står överst på de lokala partiernas listor till kommunvalet i höst.
Intervjun med Kristina Eriksson sker i Kompassen, hon har själv valt lokalen men vill absolut inte låta sig fotas med Enakyrkans kors bakom sig.
– Det blir fel signaler. Folk har uppfattningen att man måste vara kristen för att rösta på Kristdemokraterna men så är det absolut inte, säger hon bestämt.
Själv är hon kristen sedan barnsben, uppvuxen i ett frikyrkligt lantbrukarhem i Uppmyrby och numera engagerad i just Enakyrkan.
Med 15 år som grundskollärare i bagaget ligger engagemanget för barn och ungdomar högt på hennes prioriteringslista. Som ordförande i upplevelsenämnden under den nuvarande mandatperioden har hon också kunnat jobba speciellt för denna grupp. Nyligen har hon exempelvis varit med och tagit första spadtaget för en softbollplan, delat ut idrottsstipendium till dragkamparna i Vallby och invigt den nya bokbussen.
Kristina Eriksson är också nöjd med att hennes nämnd gjort en hel del för de barn som inte är aktiva i någon förening. Hon nämner utegymmen, skateparken och fritidsbanken, som lånar ut sportutrustning. Den sistnämnda har dock tillkommit på Socialdemokraternas initiativ.
– Ja, det har jag inga problem med att ge dem cred för. Och nu har vi i nämnden bestämt att projektet ska permanentas, säger hon.
Att ge barn och unga en meningsfull fritid är något av det viktigaste som måste göras, menar hon.
– Det bästa vaccinet för att hålla unga borta från brottslighet är att se till så de har en fullgången skolgång och en meningsfull fritid.
Kristina Eriksson uppskattar den nuvarande mandatperiodens blågröna samarbete i kommunen och hoppas att det kan bli en liknande fortsättning. Att ta stöd av SD i vissa frågor har hon inga problem med. "Jag blir ju inte Socialdemokrat bara för att jag samarbetar med dem i någon speciell fråga. Det är samma med SD", säger hon.
Varför tycker du att folk ska rösta på KD i kommunvalet?
– Vi vill inte ha några skattehöjningar, snarare sänkningar. Vi vill ge bra förutsättning för näringslivet, företagen är ju en garant för ökat välstånd. Går näringslivet bra så utvecklas kommunen, säger hon.
Kvalitetsförbättringar i förskolan är andra frågor som partiet kommer att driva nästa mandatperiod, berättar hon. Max 12 barn på småbarnsavdelningar och max 15 i de äldre grupperna.
Vilka andra frågor i Enköping är viktiga att jobba för?
– Vi är positiva till att kommunen växer men vi vill ha blandad bebyggelse med olika boendeformer och grönområden. Vi vill inte förtäta och bygga för höga hus.
Som Paushuset?
– Ja, det är bra att de sänkt två våningar. Det första förslaget var för dominant. Men vi också ta hänsyn till ekonomin i projektet, så att det verkligen blir något. Ingen vill väl ha kvar det gamla Paushuset, säger hon.
En annan sak hon gärna vill få igenom i Enköping är att pensionärer ska få åka buss utan att betala. På kvällar och helger tycker hon även att skolungdomar ska få åka gratis.
– Det går tomma bussar i Enköping och vi vet att många äldre har dålig ekonomi. För ungdomarna, särskilt på landsbygden, kan det vara avgörande att kunna komma till träningar nu när drivmedelspriserna är så höga.
I de senaste opinionsundersökningarna får KD omkring 5 procent av rösterna. Hur ska ni göra för att hålla er kvar?
– Vi hoppas få draghjälp av Ebba Busch i valspurten. Hon är skicklig på att föra fram budskap i debatter, säger Kristina Eriksson.
Vad säger du om hennes senaste budskap - att polisen borde skjutit in i folkmassorna under påskens upplopp?
– Det beror på hur man tolkar det hon sa. Jag tror hon menade att det är polisen som står för våldsmonopolet men att de backade undan. Hur känns det för dem som bor i de här områdena, när gängen får styra?
Men ska man inte tolka det så som hon sa det? Tycker du att polisen borde ha skjutit?
– Det är klart att jag inte står för att folk ska bli skadade.
Det låter som du inte riktigt håller med. Är det här ett dilemma - att ibland behöva försvara andra politikers uttalande fast man kanske inte håller med?
– Absolut kan det vara så. Politik är kompromiss, säger Kristina Eriksson.
Fakta
Namn: Kristina Eriksson
Aktuell: Kristdemokraternas förstanamn på vallistan i kommunvalet.
Ålder: 55
Familj: Man och fyra barn, varav en son fortfarande bor hemma.
Bor: Mariedal, Bredsand.
Yrke: Biträdande rektor på Irstaskolan i Västerås. Lärare i grunden.
Varför Kristdemokrat: Har alltid varit politiskt intresserad. När jag själv fick barn blev jag plötsligt medveten om vikten av att familjepolitik måste fattas hemma vid köksbordet.
Intressen: Idrott (gjorde klassikern för tre år sedan), kultur, musik
KD har under denna mandatperiod två mandat i fullmäktige och är ett av fem partier i det blågröna styret.