På tisdagen meddelande Akademiska sjukhuset i Uppsala att felaktiga diagnoser som lett till att kvinnor har fått livmodern bortopererad i onödan. Sjukhusets utredning visar att det har skett en systematisk överdiagnostisering, och att Akademiska sjukhuset sticker ut i en nationell jämförelse:
– Vi har varit för strikta i våra bedömningar, oftare fällt än friat, vilket har lett till en överdiagnostik. Så här stora skillnader ska det inte vara och det är en brist i vår kvalitetssäkring, säger Tommie Olofsson, verksamhetschef vid Akademiska laboratoriet.
Enligt regionen har 33 kvinnor fått sin livmoder bortopererad i onödan på Akademiska sjukhuset i Uppsala under 2023 och 2024.
Vid diagnostiseringarna har läkarna bedömt att det varit 30-40 procents risk för cancer, och därför har livmödrarna tagits bort. Kvinnorna hade efter provtagning fått besked om att de hade cellförändringar som är ett förstadium till livmodercancer, och därför rekommenderats operation, något som i efterhand var felaktigt.
Enligt Tommie Olofsson, verksamhetschef på Akademiska sjukhusets laboratoriet har de felaktiga bedömningarna inte gjorts av en enskild vårdanställd utan det är en grupp patologer som bedömt de aktuella vävnadsproverna.
De felaktiga diagnoserna upptäcktes sedan sjukhuset sett en oförklarad ökning av antalet EIN-diagnoser. Med hjälp av specialister från andra laboratorier gjordes en ny bedömning av de prover som legat bakom diagnoserna. Det visade sig då att det skett en systematisk överdiagnostisering vid Akademiska sjukhuset och någon operation hade inte behövts.
– Vi beklagar djupt det som hänt. Att ta bort livmodern är ett stort ingrepp, med stora och oåterkalleliga konsekvenser. Det borde inte kunna hända, och ändå hände det och vi ber om ursäkt till de kvinnor som drabbats av detta. De har vårt fulla stöd, säger Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset till UNT.
Sjukhusets bedömning är att de felaktiga diagnoserna ställts endast under 2023 och fram till april 2024. För säkerhets skull kommer sjukhuset även att följa upp prover från tidigare år. Om några avvikelser upptäcks kommer de berörda patienterna att kontaktas.
De drabbade patienterna har varit mellan 38 och 85 år. De kommer att informeras om möjligheterna att söka ekonomisk ersättning genom patientförsäkringen.
Sjukhuset förbereder nu en lex Maria-anmälan om det inträffade. Enligt sjukhuset har åtgärder vidtagits för att liknande fel inte ska kunna uppstå.
Patienter som är oroade eller har frågor om det inträffade kan ta kontakt med kvinnosjukvården. Fram till 25 oktober bemannas en särskild telefon för sådana frågor, meddelar sjukhuset.
Tipsa oss: Vet du mer? Är du själv drabbad? Hör av dig till EP på tips@eposten.se