Den psykiska ohälsan bland barn och unga ökar. Det visar en undersökning som Region Uppsala genomför vartannat år, Liv och hälsa ung. Elever i årskurs 7, 9, och tvåan på gymnasiet får svara på ett antal frågor om bland annat deras hälsa och trygghet, skolan, fritid, och syn på framtiden.
Årets undersökning visar att Enköpingseleverna mår något bättre än genomsnittet i länet. Samtidigt har andelen elever som svarat att de mår bra eller mycket bra stadigt minskat sedan undersökningen började 2005.
Det är också tydligt att flickor mår sämre än pojkar. Åtta av tio pojkar svarar på enkäten att de mår bra eller mycket bra, men bara 6 av tio flickor svarar samma sak. Det har alltid funnits en skillnad mellan könen, men den har bara blivit större med åren.
Framtidstro är den faktor som är mest negativ för barn och unga i Enköping. 75 procent svarar att de ser sin egen framtid som mycket ljus eller ganska ljus. Men när det kommer till framtiden för världen i stort störtdyker barn och ungas framtidstro. Frågan ställdes första gången 2013 och då svarade 43 procent mycket ljus eller ganska ljus. Idag är det bara 27 procent.
Anneli Blom är biträdande verksamhetschef på Barn- och ungdomspsykiatrin i Region Uppsala och hon märker av den negativa trenden. BUP i länet får in 600-700 fler remisser varje år och var tionde tonåring har idag kontakt med BUP.
– Det blir svårt att räcka till i vårt uppdrag.