Svaga publiksiffror för ESK – inte ens nära klara målet

ESK Hockey har betydligt lägre publik än vad man räknat med. Marknadsansvarige Joachim Jensen är självkritisk. "Vi borde ha kunnat göra mer", säger han.

ESK Hockey har ett lägre publiksnitt än väntat hittills i år."Vi hade siktat mot 500", säger marknadsansvarige Joachim Jensen. Det är övervägande hockey i publiktoppen för vinteridrotter, men några toppmatcher i handboll hittar in på tio i topp-listan.

ESK Hockey har ett lägre publiksnitt än väntat hittills i år."Vi hade siktat mot 500", säger marknadsansvarige Joachim Jensen. Det är övervägande hockey i publiktoppen för vinteridrotter, men några toppmatcher i handboll hittar in på tio i topp-listan.

Foto: Anders Liljestrand

Sport2023-02-03 19:00

368 åskådare såg ESK besegra Teg i Bahcohallen i förra säsongens sista match. Största publiken fick se ESK säkra kontraktet då. 

Den siffran har slagits en gång den här säsongen, i matchen mot Visby 11 november. Då räknades 374 åskådare in.

Det är ändå betydligt under vad man räknade med i en optimistisk kalkyl inför 2022/2023.

– Vi siktade mot att ha 500 på våra hemmamatcher i år. Pandemiåren kan man ju inte räkna, men generellt sett har hockeypubliken ökat med tio procent, snittet har gått upp. Men vi är inte nöjda, säger Joachim Jensen som är självkritisk.

– Vi skulle kunna ha gjort mera med matcharrangemangen. Vi har försökt en del olika saker, med live-DJ till exempel. Nu hoppas jag att lördagens sponsormatch mot Vännäs lockar även familjer som inte brukar gå på hockey.

Det startade ändå bra, med bästa premiärpubliken på fem år, men sedan sjönk snittet i takt med mindre bra resultat. Det var bara 85 betalande mot Huddinge i sista matchen.

Hur mycket betyder publiken för ekonomin?

– Det är klart att den är jätteviktig. Vi räknar med en total omsättning på sex miljoner kronor i år och behöver ha 250-300 åskådare för att det ska vara break even med arrangemangs- och domarkostnader. Skulle vi öka till 350-400 betalande på a-lagsmatcherna så skulle det betyda ungefär 200 000 kronor mer varje år, säger han och understryker att klubben vill växa.

– Med högre publikintäkter skulle vi till exempel kunna skynda på utbildningsstegen för våra ungdomsledare.

Är elitlicensen i fara nu?

– Nej, vi har inte behövt söka dispens och kommer inte att behöva göra det nu heller, tack vare ideella ledare. Vi får jättefint stöd från våra sponsorer, men vi kan inte äventyra klubbens existens genom att dra på oss för höga kostnader.

Ett skäl till att inte publiken är större är tabelläget och matcher som inte betytt tillräckligt mycket.

– Vi spelar alltid för att vinna alla matcher, men det är klart att Segeltorp i grundserien en onsdag, kanske inte lockar som matcher i Allettan. Men ju bättre det går för oss och ju viktigare matcher och bättre motstånd vi möter desto mer publik kommer, säger han.

– Det finns klubbar i hockeyettan som kan konkurrera med allsvenska lag om publiksiffran.Ta Boden till exempel som kan ha miljonintäkter från betalande publik. Vi jobbar på att kunna nå ut till ännu fler, säger Joachim Jensen.

Andreas Hammar, ordförande i EHF, säger att han är väldigt nöjd med arrangemangen och publiksiffrorna hittills i år, både för herr- och damlagen.

Vad räknande ni med?

– Vi har inte det avhängt i budgeten och vill inte hamna där heller där vi befinner oss nu. Det finns ett intresse och det är kul, föreningen bjuder på lite show och underhållning runt matcherna och många lever sig in, träffar folk och tar en kaffe, säger Hammar.

Så publikintäkterna är bara en bonus?

– Ungefär så.

Största handbollspubliken den här säsongen är 7 januari-matchen mellan EHF och Lindesberg. 325 åskådare i Idrottshuset såg hemmalagets division 1-herrar förlora knappt.

Förra lördagen vann EHF publikmatchen. 248 såg ESK-Örnsköldsvik och 280 satt på läktaren i Idrottshuset när EHF mötte Hallstahammar, samtidigt, 16.00. 

På söndagen fanns inte den konkurrensen när ESK Hockey tog emot Teg i Bahcohallen, men uppenbarligen av annat. 178 åskådare räknades in.

ESK Hockey har samtidigt ett något högre publiksnitt än EHF, bättre än de senaste pandemisäsongerna, men något lägre än när laget spelade i Allettan 2018/19 senast med 14 matcher över 300 åskådare.

Efter förra lördagen var snittet 229 för EHF herr och 255 för ESK hockey, (men sjönk till 246 till matchen mot Teg i söndags).

Cuper, USM-sammandrag och ungdomsmatcher i olika sporter lockar ibland storpublik. Men här har vi bara tittat på seniormatcher i lagsporter och den officiellt noterade publiksiffran som rapporterats till respektive förbund. (med res för ev fel)

Publiktoppen

Vintern 22/23:

Herrar, hockey och handboll: 

1) ESK Hockey-Visby, 11 november, 374. 2) ESK Hockey-Väsby, 2 oktober, 341, 3) EHF Handboll-LIF Lindesberg, 7 januari, 325, 4) ESK Hockey-Wings, 7 oktober, 310, 5) ESK Hockey-Wings, 28 december, 289, 6) ESK Hockey-Strömsbro, 16 oktober, 284, 7) EHF Handboll-Hallstahammar, 28 januari, 280, 8) ESK Hockey-Vallentuna, 23 november, 236, 9) EHF Handboll-Täby 10 december, EHF Handboll-Örebro SK, 18 januari och ESK Hockey-Nyköping, 26 oktober, alla 225.

Fler publiksiffror

Toppar, EIBK herrar: 

1) EIBK-FBC Bålsta, 19 november, 195.2) EIBK -Väddö, 21 oktober, 165, 3) EIBK-Frötuna, 3 december, 157.

Toppar, EHF damer:

 EHF-Norrköping, 8 oktober, 137, EHF-RP, 10 december, 127, EHF-HK Eskil, 19 november, 125.

Övrigt: 

Örsundsbro IF-EIBK herrar, 26 november, 112. EIBK damer-Hagunda U, 27 oktober, 93, IBF Grillby-TÖFF, 15 oktober, 87.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!