Team Enköping på väg mot framtiden

Tvåhandskastet. Är det stilen som ska ta Team Enköping till nya höjder? De senaste åren har flera unga spelare lagt om sitt spel från det klassiska sättet.

Tim Adhe har varit med i klubbens A-lag och är den som kommit längst i sin utveckling kring tvåhandskast.

Tim Adhe har varit med i klubbens A-lag och är den som kommit längst i sin utveckling kring tvåhandskast.

Foto: Robin Widing

Bowling2019-10-09 12:40

Richard Fosbury hade sin floppstil i höjdhopp. Jan Boklöv sin V-stil i backhoppning. Sydafrikanskan Zola Budd försökte med sin barfotalöpning åstadkomma något nytt inom långdistanslöpningen.

Exemplen på försök – både lyckade och misslyckade – att revolutionera en sport har varit många genom historien. Tvåhandskastet är kanske på väg att bli ett sådant exempel inom bowlingen och i Team Enköping har flera unga spelare hakat på trenden de senaste säsongerna.

– Just nu är det runt sex spelare i föreningen som använder sig av det här, att kasta iväg klotet med två händer istället för en, som det klassiska varit genom alla tider, berättar Conny Andersson som har många år i klubben bakom sig.

Att spela bowling med tvåhandsfattning är dock inte något helt nytt. Enligt Conny var pionjärerna igång redan i början av 00-talet.

– Finske Osku Palermaa och världsstjärnan Jason Belmondo från Australien tror jag var först med det, ungefär samtidigt fast oberoende av varandra, säger Andersson.

Genombrottet för stilen kom dock enligt många 2009 när den senare, Belmondo, vann sin första PBA-titel (Professional Bowlers Association) med stilen.

Team Enköping, som just nu håller på att slussa fram nya talanger som ska utgöra framtidens A-lag, har dragits med i den nya stilen.

– Tror att det finns sex spelare i klubben som använder sig av stilen idag, berättar Conny, och pekar ut de som finns på plats i hallen just den här kvällen.

Det är en trio som just det här träningstillfället finns på banan. Och de sticker ut. Tydligt.

Anton Westin, Tim Adhe och Filip Ruthström kastar samtliga med två händer.

– Min tränare tyckte att jag skulle börja och jag höll med. Det gjorde däremot inte mina föräldrar som tyckte att jag var så bra redan i den klassiska stilen. Men jag gick över mer och mer, berättar Anton Westin.

Hur kom det sig att du valde att lägga om spelet?

– Jag tyckte att jag ofta tog i alldeles för mycket när jag spelade med en hand och tappade därmed kontrollen. Med två händer behöver jag anstränga mig mindre. Det har gått bra att ställa om i och med att jag spelade med två händer lite på skoj innan.

Filip Adhe är en av spelarna som har kommit up och känt på spel i A-laget under inledningen av säsongen. En säsong som börjat lite knackigt för Team Enköping i division 1. En seger, en oavgjord och två förluster har det blivit hittills och laget ligger sist i serien. Nästa match är den 19 oktober.

Anton Westin är en av de yngre spelarna i klubben som spelar på det nya sättet och har bytt från det gamla.
Anton Westin är en av de yngre spelarna i klubben som spelar på det nya sättet och har bytt från det gamla.
Karta: Enköpings Bowlinghall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!