Inför matchen var Avesta det lag som i högsta grad jagade ESK bakifrån i tabellen, två poäng under nedflyttningsstrecket. Nu är det skillnaden fem poäng.

Så det var minst sagt en viktig seger som bärgades för damerna i grönsvart.

– Riktigt skönt! Ska inte säga att vi kan slappa av, men det ger lite arbetsro och ny luft i truppen, menar tränare Lovisa Delby efter matchen.

Artikelbild

| Clara Lindvall blev ESK:s första målskytt.

– Jag är väldigt nöjd med att vi gör tre mål på Avesta, det är det inte alla som gör.

Enköping satte högsta fart från början i matchen och fick också mycket logiskt 1–0 när Clara Lindvall fick bollen i nät.

Kanske var det så att det gick lite väl enkelt. Efter 30 minuter blev man alldeles för stillastående och slarviga. Avesta kom in i matchen.

– Jag blev förvånad över hur mycket boll vi tilläts ha, dessutom högt upp på deras planhalva. Vår högerkant fick göra lite vad de ville första 20. Och jag tror nog att spelarna kände det.

Artikelbild

| Hannah Lichtenstein oroade Avesta med sig teknik.

Men man fick med sig ett psykologiskt viktigt 2–0-mål precis innan halvlek. Frida Östberg, som för dagen klivit upp som anfallare, tackade för det förtroendet.

ESK:s tveksamma spel höll dock i sig i inledningen av den andra och försvaret – ofta med Ina Burström som sista räddande utpost – fick bekänna färg.

Men hemmalaget var trots allt bättre när man väl lade i en växel. Hannah Lichtenstein såg till att utöka till 3–0 efter 65 minuter. Lysande framspelad av Frida Östberg.

Avesta tilläts reducera i de sista minuterna, men matchen var då vunnen sedan länge.

– Vi släpper till lite onödigt mycket försvarsmässigt och vi kan inte släppa fokus som vi gör stundtals. Men vi följde matchplanen bra och gjorde det vi hade pratat om på ett bra sätt anfallsmässigt.

– Jättenöjd också över att jag kan ge speltid till flera spelare som annars får sitta mycket på bänken, trots att de alltid närvarar och gör jobbet på träning.