– Vi skulle behöva mycket mer. Men vi är ju inte heller otacksamma över det vi får, säger Marie Andersson.
Klätterklubben fick förra året 36 917 kronor i verksamhetsbidrag. En summa som ungefär täcker en månadshyra för föreningens lokal.
– Vi hyr inte lokal av kommunen, utan vi hyr privat. Vi har ju tillgång till våran hall när vi vill, men å andra sidan är ju kommunen högst ovilliga till att bidra till att vi utvecklar vår lokal eftersom vi hyr av en privat aktör.
Marie Andersson uttrycker tacksamhet för bidragen, klubben fick också 22 000 kronor i utvecklingsstöd under året, men poängterar att det inte räcker långt när klubben betalade 403 000 kronor bara i lokalhyra.
– Vi får mest in pengar på kursavgifter och medlemsavgifter. Men också genom spontanklättring och klätterkalas.
Hur tufft är det att gå runt?
– Vi överlever ju. Om man bara tar våra intäkter och nödvändiga utgifter då går vi lite plus, men vi vill och behöver ju verksamhetsutveckla. Vi bor i en gammal sjabbig fabrikslokal och vi skulle vilja ha en annan lokal med högre i tak, nu kan vi inte arrangera SM och så, för vi har för låga väggar.
Klätterklubben kan aldrig budgetera för bidragen, då det är olika från år till år, berättar Marie Andersson.
– Enköpings kommun har en viss påse pengar och om det är dubbelt så många föreningar som ansöker jämfört med förra året, då kommer ju påsen inte räcka till lika mycket för oss.
Hur mycket som betalas ut till respektive förening grundar sig i en rad kriterier som antalet aktiviteter och deltagarantal. När man ansöker om verksamhetsstöd lämnar man in en beskrivning av sin verksamhet.
Marie Andersson menar att klätterklubben försakar en hel del bidragsunderlag för att det inte rimmar med den tekniska förmåga klubbens it-stöd har. En svårighet är att rapportera antal deltagare vid klubbens aktiviteter, då de på grund av systemstödet i så fall skulle behöva föra dubbla register.
Borde kommunen se till att lösa det?
– Jag förväntar mig inte det. Vi är nog ett fåtal föreningar som skulle vara glada över det. Men jag kanske förväntar mig att de skulle anpassa sin bidragsansökningsstruktur efter vilka möjligheter som flertalet av föreningarna har. Mer verklighetsbaserad redovisning.
59 föreningar delade under förra året på bidrag om totalt drygt 2,5 miljoner kronor. Allra mest, knappt 255 000 kronor, gick till Enköpings SK Ungdomsklubb.