ESK följde upp lördagens förlust i förlängning med 1-2 mot Pitår med en sämre insats, när laget reste drygt 25 mil söderut för möte med tabelljumbon Vännäs. Hemmalaget vann med 6-3 och tog, opassande för ESK:s del, sin första trepoängare i allettan. Därmed tappade ESK marginal till Vännäs i jakten på den sista playoff-platsen. Med Två matcher kvar av serien har ESK tre poäng ned till Vännäs, som dock har två matcher mindre spelade.

– Jag tycker att vi spelade ganska energifattigt under de två första perioderna. Vi blev alldeles för utspridda och vi kom inte upp i den arbtsnivån som krävs och som vi hade mot Piteå, och de fick skölja igenom oss med hög fart och fick stundtals hårt tryck på vår kasse i början av matchen. Vi fick inte ned farten på dem, säger ESK-coachen Johan Jonsson.

Vännäs tog ledningen, innan ESK kvitterade genom Jesper Bärgård. Men innan första perioden var slut så hade Vännäs gått fram till klara 4-1.

Mittperioden vann hemmalaget med 1-0, innan ESK närmade sig i tredje till 5-3, då spikade förre ESK-spelaren Kevin Weiskog slutresutlatet med sista målet i tom ESK-bur. ESK-målen i tredje perioden gjordes av Jesper Bärgård, som även gjorde enda målet mot Piteå, och Västeråslånet William Svärd.

– Vi fick upp tävlingsnivån i tredje, men avståndet var för stort för att kunna göra något, säger Johan Jonsson.

Tungt för ESK var också att backen Marcus Johansson tvingades utgå i den tredje perioden och fick föras till sjukhus. Johan Jonsson befarar att det handlar om ett brutet ben för Johanssons del. Ett tungt besked med tanke på ESK:s redan tuffa skadesituation med flera backar borta.

ESK får nu ladda om inför Köping hemma på onsdag.

– Som vi pratade om innan allettan, så kommer det vara ett race in till sista slutsignal. Som det ser ut är det här ett bevis för det. Vi får se till att göra vårt, säger Johan Jonsson.