Svenska Cupen

– Vi åker hit med ett ungt lag med ambitionen att fler spelare ska få speltid och jag tycker vi gjorde det bra, sammanfattar tränare Lovisa Delby efter segermatchen.

Det var mycket riktigt ett ungt lag som ESK ställde på benen i årets första cupmatch. Och det märktes bitvis i inledningen.

Artikelbild

| Ida Andersson var en av flera unga spelare som visade framfötterna i ESK.

Man slarvade en del i passningsspelet och kändes något uppstressade. Trots detta ägde man mycket boll och kunde metodiskt bygga upp spelet.

Man var också nära att komma igenom flertalet gånger, men det där sista ville sig inte riktigt. Dock kom ledningsmålet efter 19 minuter när Cheyenne Spade frispelades, rundade målvakten och satte bollen i öppet mål.

Kort därefter slog den bolltrollande amerikanskan till igen. Efter en riktig soloprestation skruvade hon läckert in 0–2 via bortre stolpen från distans.

I den 44:e minuten blev det dock lite av en kalldusch för ESK när Sala och Linda Westerlund lyckades få in en reducering och behöll därmed liv i matchen.

– I långa stunder spelar vi bra och är där i många lägen. Men ibland krymper vi laget för mycket när vi blir rädda för att slå bort passningar och det måste vi få bort, säger Delby.

– Kollektivt finns det kanske en del att slipa vidare på, men framför allt satte vi försvaret i backlinjen väldigt fint.

Målet tycktes, som väntat, tända Sala och sätta lite nerver i ESK. Tio minuter in i andra var det ytterst nära en kvittering när en Salaforward kom igenom, men bollen rann ifrån.

Istället kom ESK igång så smått, och i den 64:e minuten fullbordade Cheyenne Spade sitt hattrick fram till 1–3.

En stund därefter fick dock Kaisa Nilsson i målet bekänna färg och stå för en räddning i den högre skolan när Sala fick ett friläge.

Men ESK lyckades kontrollera matchen i slutskedet, hålla undan och ta sig vidare till nästa omgång av cupen. Även om Sala var långt ifrån ofarliga.

– Jättenöjd att vi är vidare, det var målet. Vi såg det här lite som en perfekt förberedelse inför helgens match och jag hoppas att det här kan generera lite självförtroende, säger Lovisa Delby.