Exklusiv specialbehandling av gräs ger 200 timmars spel om året

Timmar av gödsling, klippning och vertikalskärning ska göra Enavallens gräs till en fröjd att spelas på.
Under högsäsong lägger Enköpings kommun en heltidstjänst på underhåll av arenan.
Det gör att det går att spela fotboll på gräset 200 timmar per år.

Joacim Kåkemyhr berättar att man upphandlat avtal med företaget Jordelit som förser kommunen med gödsel till gräsplanerna.

Joacim Kåkemyhr berättar att man upphandlat avtal med företaget Jordelit som förser kommunen med gödsel till gräsplanerna.

Foto: Andreas Segersköld

Fotboll2025-03-17 19:00

Fotbollssäsongen närmar sig. Solen skiner över Enavallen och några få spår av vintern finns kvar. En grå liten hög med snö på kortsidan av den ett år gamla konstgräsplanen gömmer sig i skuggan. Det är det som finns kvar av vinterns plogningar.

Gräsmattan på A-planen är fortfarande gul. Den har inte börjat växa ännu. Först måste marktemperaturen nå över fem-sex grader. Sen kan gräset börja gro. Joacim Kåkemyhr är enhetschef för idrottsplatser och ishallar i Enköpings kommun. Han berättar att målet är att få planen i speldugligt skick till i skiftet april-maj.

I år ska man för första gången på många år använda sig av en duk för att få gräset på planen att växa tidigare. Duken läggs på under ett par dagar för att planen ska få bättre chans att växa. Men det är också förenat med risker.

– Uppgörelsen är att föreningen (ESK, reds. anm) ska lägga ut duken och vi ska ta bort duken. Den får inte ligga på mer än tre dagar i streck, då finns det risk att det bildas svamp. Det är en jättesvår balansgång, förklarar Joacim Kåkemyhr.

Enavallens A-plan är en av två planer som behandlas som "elitplaner" i Enköping. Det innebär att det är större resurser som läggs på dem jämfört med övriga gräsytor i kommunen.

I Grillby, Fjärdhundra och Lillkyrka sprids  200 kilo gödning ut under våren. Det är den gödslingen som läggs där. På de kritade gräsplanerna i exempelvis Örsundsbro och på Korsängen startas med en gödning under våren och gödsling sker sedan vid två ytterligare tillfällen under säsongen.

På Enavallens A-plan och på rugbyarenans A-plan är gödningen ännu mer omfattande. 

– Vi jobbar nästan varje vecka med den här planen, eftersom att det är en elitplan, säger Joacim Kåkemyhr.

Det är också fler mantimmar som läggs på att underhålla gräset på Enavallen, om man jämför med övriga gräsytor. Det finns också speciella maskiner som endast används till underhåll av A-planen.

– Det är mycket mer timmar som läggs här. Vi har en speciell cylinderklippare som går här för att få till linjerna i gräset. Det är en specialmaskin som bara går här, går den någon annanstans finns det risk att det kommer med spår av ogräs på den som man sedan sprider hit.

Vad kostar en sån här plan i underhåll på en säsong?

– Det är svårt att säga exakt. I upphandlingen står det att vi kommer att köpa in gödning för 320 000 kronor till hela kommunen. Sen ska det sedan betas ner. Men vi har 80 planer som tas omhand för de här pengarna. De minsta pengarna läggs på fälten, sen på planerna och det mesta av pengarna hamnar här. Jag kan inte säga exakt hur mycket.

Men det är inte bara att sprida gödning och klippning av gräset som krävs för att få till en fin gräsmatta som håller hög klass. Gräset vertikalskärs och djupluftas. Under högsäsong ska samtliga gräsmattor i kommunen klippas tre gånger i veckan. Men på Enavallen är det extra resurskrävande.

– Här tar det extra långt tid. Det ska vara raka linjer och vändas på ett speciellt vis. Det här gräset får en helt annan behandling.

Totalt sett blir det en del tid och resurser som läggs på just Enavallen. Joacim Kåkemyhr menar att det är svårt att säga exakt hur många arbetstimmar som läggs per vecka. Men han konstaterar att kommunen lägger mer tid på Enavallen än vad de gör på någon annan anläggning. 

– Under säsong är det nästan en heltid som går och tar hand om anläggningen här. Det har vi inte någon annanstans. 

Trots alla timmar som läggs ner i Enavallens gräs finns det vissa begränsningar i nyttjandet av planen. Svenska fotbollsförbundet har rekommendationer för hur frekvent en gräsplan ska användas. 

I slutändan blir driftkostnaden hög per nyttjad timme. Framförallt om man jämför med exempelvis en konstgräsplan.

undefined
Konstgräset på Enavallen går att nyttja 2500 timmar per år. Naturgräset går bara att använda en bråkdel av tiden.

– När vi träffade Svenska fotbollsförbundet sade de att man kan ha två träningar och en match i veckan på planen under maj och juni. I juli, augusti och september kan man ha tre träningar och en match. Det är så mycket ni kan använda en naturgräsplan.

Det låter som väldigt dyra timmar per år?

– Så är det. En sån här naturgräsplan kan man nyttja 200 till 220 timmar per år. Det är rekommendationen från fotbollsförbundet. En hybrid kan man på våra breddgrader använda cirka 400 timmar. En konstgräsplan kan man använda 2500 timmar om året. Det är en extrem skillnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!