Friidrottens förslag: könstest för kvinnor

Kvinnliga friidrottare kan i framtiden behöva genomgå ett könstest för att få tävla på elitnivå. Dessutom föreslår Internationella friidrottsförbundet ett nytt regelverk som kan leda till att kvinnor med naturligt höga testosteronvärden helt utestängs från att tävla.

Sydafrikanskan Caster Semenya har inte kunnat tävla på vissa distanser (exempelvis 800 meter) eftersom hon inte velat sänka sina testosteronnivåer. Här springer hon 5|000 meter under VM 2022. Arkivbild.

Sydafrikanskan Caster Semenya har inte kunnat tävla på vissa distanser (exempelvis 800 meter) eftersom hon inte velat sänka sina testosteronnivåer. Här springer hon 5|000 meter under VM 2022. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Friidrott2025-02-10 19:32

Internationella friidrottsförbundet – World Athletics (WA) – föreslår mer strikta könsregler i framtiden.

Ett krav som kan införas är att kvinnliga friidrottare måste genomgå ett könstest. Ett testresultat måste uppvisas som fastslår att idrottaren är behörig att tävla i damklasser på elitnivå. Testet behöver endast genomgås en gång i karriären, enligt WA:s förslag.

Kan utestängas

Förbundet förbjöd i mars 2023 transidrottare som har genomgått en manlig pubertet från att tävla i damklasser. Nu vill WA att kvinnliga friidrottare med naturligt höga testosteronvärden – exempelvis sydafrikanskan Caster Semenya, flerfaldig OS- och VM-guldmedaljör på 800 meter – får samma strikta regelverk.

Sedan flera år tillbaka har det krävts en hormondämpande behandling i två år för att kvinnor med för höga testosteronvärden ska få springa distanser mellan 400 meter och en engelsk mil (1 609 meter). Nu kan de ändå utestängas från att tävla om de har genomgått något som "liknar" en manlig pubertet, skriver WA i sitt förslag, enligt nyhetsbyrån AP.

Förslaget har gått ut på remiss till olika intressenter inom friidrotten. Ett beslut i frågan väntas i slutet av mars.

"Riskerar förlora damidrotten"

Då är möjligtvis WA-ordförande Sebastian Coe i stället utsedd till ny ordförande i Internationella kommittén (IOK). Britten är en av sju kandidater till att efterträda Thomas Bach och Coe har tidigare pratat om vikten att skydda kvinnors idrottande.

– Om vi inte skyddar kvinnors idrott och inte har klara och otvetydiga riktlinjer för att göra det riskerar vi att förlora damidrotten. Personligen, och som ledare för en olympisk idrott, vill jag inte att det ska hända, sade Sebastian Coe till nyhetsbyrån AFP i november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!