Götadominans i Östras trupp till Six Days

Det har återigen blivit dags för ett lag från Endurosveriges Östra distrikt att ställa ett lag på benen i lag-VM under Six Days i Portugal. Enköpingsklubben Göta MS har en majoritet av platserna i laget.

Team Östra beger sig till Porugal och Six Days med flera Götaförare i laget. Bland annat Lucas Vågberg.

Team Östra beger sig till Porugal och Six Days med flera Götaförare i laget. Bland annat Lucas Vågberg.

Foto: Thomas Lindblom

Enduro2019-10-15 07:00

Historiskt sett har Team Östra Enduro haft framgångar på den klassiska tävlingen SIx Days och lag-VM. Fjolåret var inget undantag när Östra kom in på tredjeplats, trots att föraren Adam Andersson drabbades av en otäck krasch. 

När årets upplaga närmar sig har man ambitioner att återigen lyckas ta placeringar i toppen av lagtävlingen.

– Ifjol slapp vi en del starka lag från de sydeuropeiska länderna, som Italien och Spanien. Det blir tufft, men vi har en god tradition i tävlingen och ambitionen är att nå topp 5, men vi vill såklart slå oss in på pallplatserna, säger Östras general Lars Pärnebjörk.

Tanken var från början att Team Östra skulle utöka och skicka två lag till årets tävlingar, dels det lag som tog brons ifjol och sedan ett lag med kommande talanger.

– I februari var det tanken. Men sedan har flera förare fallit bort på grund av skador och annat. Nu blir det att vi skickar ett lag, precis som vanligt. Fast det är fortfarande så att laget består av unga, lovande förare, precis som tanken alltid varit.

Årets lag har en tydlig prägel av Göta MS. Inräknat reserven till truppen kommer tre av fyra föra från Enköpingsklubben. Uttagna är nämligen David Kadestam, som kör enduro för Göta, Lucas Vågberg och Edvin Hamnäs från Linköpings MK. Reserv är Olle Sundberg som också tillhör Göta.

I damernas landslag återfinns dessutom Götas Emelie Karlsson, till vardags tävlandes i Australien. 

– Det är starkt lag som vi ser det. David Kadestam är kanske en chansning i och med att det är hans första Six Days, men han har varit bra under året. Han är i grunden motocrossförare, men han har tålamodet att klara de timslånga körningarna i enduron. Sedan blir han bra på den avslutande motocrossträckan.

Götas Lucas Vågberg har haft en bra säsong. Senast för en dryg vecka sedan avslutade han med en seger i JSM 1 på hemmaplan när årets SM summerades.

– Han är en väldigt bra förare och körde ju Six Days redan ifjol. Sedan stannade han och tränade fulltid i Spanien under vintern och det har gjort honom otroligt gott.Han har hittat et lugn i åkningen och han kör fantastiskt vägvinnande, berömmer Pärnebjörk.

Laddningen mot Six Days inleds redan nästa vecka när teamet beger sig till Spanien för att träna.

Tävlingen pågår den 11-16 november i Portimao, Portugal.

Lars Pärnebjörk, Östras "general", är optimistisk inför lag-VM.
Lars Pärnebjörk, Östras "general", är optimistisk inför lag-VM.
Karta: Portimão
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!