Det var i helgen som titeln bärgades. Jarkko Wester fanns på plats i ryska staden Perm för att tävla i veteran-VM i brottning.

Och efter två matcher stod det klart att han blivit världsmästare i viktklassen 62 kilo och ålderskategori A (35-40 år).

– Det kändes redan inför matcherna att det skulle kunna gå bra. Jag var så taggad och kände bara inombords att "de ska åka på pisk", säger Jarkko när EP träffar honom i EBK:s träningslokal.

Artikelbild

| Ramze Draw tog hem segern i Öresundsträffen.

Totalt åtta brottare var anmälda i klassen, men endast tre ställde upp på grund av olika anledningar. De båda motståndarna kom båda från Ryssland.

När den första matchen drog igång var det aldrig något snack.

– Det sägs ju att mycket sitter i huvudet, och så var det nog verkligen den här helgen. Jag prickade rätt i precis allting och mycket hängde nog på att jag var så otroligt taggad inför det här.

Enköpingsbrottaren formligen krossade sina motståndare och segrade matcherna med 9–0 och 11–0.

Artikelbild

| Jarkko Wester blev världsmästare när VM avgjordes i Ryssland.

– Det kändes helt underbart efter den första matchen och den segern som det blev där. Jag var helt överlägsen. Men då började man känna oro inför andra matchen och om det kunde vara så att jag bränt allt i första matchen. Men så var det ju inte, skrattar han.

Hur var känslan när du vunnit?

– Jag hade som sagt varit väldigt laddad inför och under matcherna, så det mäktigaste blev prisutdelningen. Det var ju inte att man stod där med tårar i ögonen och var känslosam, men det var otroligt mäktigt och pampigt alltihop, med nationalsången och allt. Det var riktigt häftigt.

Jarkko Wester har hållit på med brottning sedan han var sju år. I Enköping har han brottats sedan 2001 när han kom från Finland till Sverige.

– EBK har alltid varit min klubb sedan dess.

Hur rankar du den här titeln i karriären?

– Högt, helt klart. Framför allt på grund av sättet som jag genomförde den, att allt bara stämde. Det blir en tävling som jag kommer kunna söka upp i huvudet och titta tillbaka på och ha som exempel när allt fungerade.

Nu väntar en lugnare period. Uppladdningen för mästerskapet var krävande.

– Jag bantade ner mig ganska mycket inför tävlingen och tränade stenhårt i ungefär två månader. Det tar på krafterna. Samtidigt som man har jobb, familj och barn som också tränar brottning.

– Nästa stora blir nog det VM:et nästa gång det går. Då laddar jag nog upp inför det igen.

Jarkko var inte den enda från EBK som hade en bra helg. Några av klubbens ungdomar deltog i Öresundsträffen i Helsingborg – landets tredje största ungdomstävling.

Där vann Ramze Draw i ungdomsklassen 60 kilo. Allan Behnam tog guldet i 55-kilosklassen.

Liam Sjögren tävlade i samma klass som Draw och kom på fjärdeplats.

Även framtiden tycks se stark ut i klubben.