Stor succé för Enköpings HF i USM

Enköpings F-18 hade helkul hela härliga helgen då de tog sig vidare till USM:s steg tre via triss i vinster.

Vendela Tapper öste in bollar i USM.

Handboll2019-11-19 06:00

Helgens stora höjdare i USM steg 2 kom som avslutning. Den andra halvleken mot Tumba.

Både EHF och Tumba hade vunnit sina tidigare matcher och var båda klara för steg 3. Men de skulle göra upp vem som skulle bli gruppvinnare (och möjligtvis få enklare lottning i steg 3). I den första halvleken var det jämnt, både spel-och målmässigt. Tumba ledde med 8–7 när det var pausvila.

Men de sista 25 minuterna bjöds den vältaliga publiken i Idrottshuset på en stor påse handbollsgodis signerat EHF. Speciellt två spelare hade extremt kul.

Amelie Tapper och Elsa Viklund.

– Vårt försvars- och målvaktsspel är det jag är mest nöjd med, sa den helbelåtne tränaren Kent Söderlund.

Visst var försvarsspelet bra men det var inte så att Tumba inte kom till avslut. Men när de väl gjorde det agerade Viklund vägg och räddade bollar på alla möjliga och omöjliga sätt. EHF bara sprang ifrån resultatmässigt. För i offensiven sköts det in bollar i strid ström. Allra trevligast hade Amelie Tapper som till slut dunkade in 10 av EHF:s 23 mål.

– Idag spelade vi precis som vi ska göra och har pratat om, sa Söderlund och fortsatte:

– Vi hade väldigt få tekniska fel och spelet flöt hela tiden. Riktigt bra.

Det var inte bara Amelie Tapper som briljerade i offensiven. EHF-spelare gjorde mål många olika sätt och i försvaret gjorde hemmaspelarna ett jättejobb. Exempelvis vann Sandra Åkerman nästan alla närkamper i mitten med god hjälp av Tapper gånger två (Amelie och Vendela).

– Vi trodde vi skulle gå vidare och man vill vinna varje match, sa Söderlund.

EHF inledde USM-kvalet mot Lindesberg. Ett match som laget hade totalt grepp om. 9–5 i paus förvandlades tidigt till 13–7 i andra halvlek. Sedan tappade EHF det mesta av spel och flyt. Med sju minuter kvar av matchen var ledningen bara ett mål (15–14). Då vräkte Amelie och Vendela Tapper in varsin boll och gav sitt lag lite andrum och vinsten skrevs slutligen till 19–16.

Matchen mot Härnösand utspelades på ungefär samma sätt. Rejält ryck av EHF efter tio minuter innan motståndarna tilläts äta sig in i matchen och hota en säker seger innan EHF satte upp tempo och gjorde ett avgörande ryck.

Men mot Tumba fick laget allt att stämma i andra halvlek.

– Vårt spel blir bättre och bättre för varje match. Det här kommer tjejerna kunna ta med sig till seriespelet, sa Söderlund.

Steg 3 i USM spelas i januari och det är inte klart vilka lag EHF kommer att möta.