Om drygt 15 veckor, den 20 mars, anländer den olympiska elden till Japan från Grekland. Sex dagar senare ska dess färd mot Tokyo gå förbi idrottsanläggningen Tenjinmisaki, två mil söder om det havererade kärnkraftverket i Fukushima.

Idrottsparken återinvigdes nyligen, efter att ha hållits stängd sedan jordbävnings- och tsunamikatastrofen i Japan i mars 2011, som orsakade det stora haveriet i kärnkraftverket.

Över 1 000 gånger högre

Artikelbild

| Kärnkraftverket i Fukushima 2018. Arkivbild.

Mätningar som Greenpeace gjort visar att den radioaktiva strålningen på vissa ställen runt Tenjinmisaki är 1 775 gånger högre än före katastrofen, uppger miljöorganisationen. Doserna är så pass höga att en person som spenderar minst två dygn i närheten av idrottsanläggningen kommer att exponeras för lika mycket strålning som människor naturligt utsätts för under ett år.

Greenpeace har skickat sina mätresultat till Japans miljödepartement, som säger att man har börjat sanera platsen.

Den 3 december vidtog kärnkraftsbolaget Tepco åtgärder för att minska strålningsnivåerna i det berörda området, säger en tjänsteman på departementet.

Skickar egen mat

Över 160 000 människor flydde den omfattande radioaktiva strålningen efter kärnkraftsolyckan 2011. Oro för att lokal mat fortfarande är förorenad har fått Sydkoreas olympiska kommitté att köpa strålningsdetektorer och ska skeppa egen mat till Japan till OS.

Fukushima ligger omkring 22 mil nordost om huvudstaden Tokyo. Arrangörerna för de olympiska spelen har inte kunnat nås för en kommentar.