Det började 2016. Örsundsbro SK kontaktade Upplands idrottsförbund för att hörs sig för angående möjligheten att anordna aktiviteter för flyktingar.

Man fick ett litet ekonomiskt bidrag och testade. Nu, 2019, har man aktiva inom boule, volleyboll, landhockey och har även tidigare haft ett fotbollslag i seriespel.

– Vi startade med att hålla utbildningskvällar där de som ville komma och lära sig om svenskt föreningsliv fick göra det. Samtidigt startade vi lite smått med boulekvällar en gång i veckan och det var flera som dök upp, berättar Kenneth Mellin från Örsundsbro SK.

Artikelbild

| Tidigare hade man även ett fotbollslag i seriespel.

– Sedan tog det fart och vi drog igång volleyboll och fotboll, även om det var svårt till en början. Och det är fortfarande svårt om man ser rent ekonomiskt.

Några år senare står man fortsatt fast i sitt aktiva arbete med integration. Klubben har två volleybollag – ett för tjejer och ett för killar. Klubbens landhockey lever och frodas, för att inte tala om boulen.

– Där har vi faktiskt fått ett par spelare som fixat SM-tecken, vilket är jätteroligt. Och ser man till tjejlaget i volleyboll är det bara en enda tjej med svensk bakgrund.

Varför har det här blivit en viktig del av er verksamhet?

– Vi inledde ett arbete och då ligger det i vårt ansvar att föra det vidare, tycker jag. Det ligger i vår värdegrund – alla som vill ska få vara med. Man ser på en del större klubbar utan sådana här initiativ – jag bukar inte vilja peka på andra, men man önskade att fler större klubbar engagerade sig i den här frågan. Men vi fortsätter jobba på med vårt och lägger fokus där.

I höst hoppas klubben kunna ha lag i seriespel för både killar och tjejer inom volleybollen. Dessutom väntar flera turneringar inom boulen.