Redan inför sista omgången var det klart vilka åtta lag som skulle gå till slutspel i elitserien i bandy. Frågan var bara vilka fyra som skulle få fördel av en extra hemmamatch i kvartsfinalserien.

Valde först

Sandviken vann grundserien trots förlust 4–5 mot Motala och valde Vänersborg i kvartsfinal.

Vi väljer det lag som vi har störst chans att slå ut, sade Sandvikens tränare Magnus Muhrén till Radiosporten.

Edsbyn tog andraplatsen på samma poäng, 41, som Sandviken efter 7–3 hemma mot just Vänersborg. Tränare Thomas Liw valde Bollnäs och en repris på SM-finalen 2017 i sin kvartsfinal.

Plus att det är häftigt med ett derby, tyckte Liw.

Viktig poäng

Om platserna tre och fyra slogs tre lag in i det sista. Hammarby låg trea och mötte fyran Villa-Lidköping hemma och gästerna tog en klar ledning och ledde med 5–1 med 13 minuter kvar. Då vaknade Hammarby till liv med tre mål på knappt fyra minuter och på tilläggstid räddade sedan Adam Gilljam 5–5 på straff.

Vi hade inte så mycket att förlora när det stod 1–5 i andra och då bestämde vi oss för att trycka gasplattan i botten, förklarade Hammarbys tränare Misja Pasjkin.

Den poängen innebar att Hammarby blev trea och eftersom Västerås krossade Kalix med 12–0 blev Villa nedpetat till femte plats.

Hammarby tog Vetlanda i sin kvartsfinal och Västerås fick då Villa-Lidköping.

Sexan Vetlanda fick 4–4 mot sjuan Bollnäs. Nian Broberg-Söderhamn besegrade redan nedflyttningsklara TB Västerås med 11–5 och Sirius slog Tellus med 5–3, båda lagen har, liksom Broberg-Söderhamn, spelat klart.

Motala och Kalix får kvala sig kvar.