3 oktober 1968. Det var dagen då Dennis Pettersson officiellt grundade Enköpings rugbyklubb.

50 år och några dagar senare är han på plats när Enköping säkrar SM-brons mot Göteborg, i Göteborg. Klubbens 170:e medalj.

– Jag var där och fick se dem ta bronset, vilket var jättekul. Jag fick vara med och ta en lagbild med gänget – det verkade vara pigga och glada gubbar i laget, säger den snart 80-årige rugbyfantasten.

Artikelbild

| Dennis Pettersson, näst längst till vänster, efter att ERK bärgat årets SM-brons.

Tillbaka till dåtid.

Dennis Pettersson jobbade som lärare på gymnasiet i Enköping och hade redan tidigare blivit biten av sporten rugby.

– Jag spelade med Malmö innan jag kom till Enköping. Jag hade sett att en stad som Trelleborg hade lyckats starta ett lag, så varför inte starta ett i Enköping?

Sagt och gjort. På en friluftsdag med gymnasiet blev rugby en av aktiviteterna som eleverna kunde testa på. Därefter kallade Dennis till möte för att informera om sporten.

– Det kom ett 20-tal personer och jag visade en film om rugby för att visa vad det hela gick ut på. Det var ju nytt för alla.

– Intresset var väl lite svalt i början när vi sedan började träna. Ena träningen kunde vi vara sex och nästa 25. Där och då kändes det lite tveksamt om det skulle funka, men min fru sa: ”det kommer ordna sig, rugby är bara nytt för dem”. Och hon fick ju helt rätt.

Nästa steg i resan var att få en spelplats. Dennis gick till kommunen och bad helt enkelt om en plan.

– Jag blev så positivt överraskad. Dåvarande fritidschefen Inge Larsson gav förslag på tre planer och sa att det skulle fixa sig. Han bad mig bara lämna mått på stolparna och så. Det gick väldigt enkelt och han var väldigt hjälpsam.

Inte långt därefter spelade laget sin första match och man mötte Uppsala. Trots att det blev förlust fanns det mycket som pekade på att det fanns potential i ERK.

– Jag fick äran att göra klubbens första försök. Utöver den match minns jag att vi var med i en turnering i Stockholm bara några månader efter starten och att vi kom trea där. Då spådde jag att klubbens skulle vinna SM inom sex år. Så blev det också.

Hur ser du på alla de titlar och medaljer som klubben tagit sedan du startade upp?

– Det är ju otroligt glädjande och såklart jätteroligt.

Lång tid har gått sedan starten 1968. Men rugbysporten ligger fortfarande otroligt varmt om hjärtat hos Dennis.

– Jag spelade fotboll tidigare, men så fick jag se en uppvisningsmatch i rugby. Det var inget gnäll på domare eller när man fick en smäll – spelarna bara reste på sig och körde vidare. Det är den där ärligheten och ödmjukheten med sporten som gjort att jag älskar den så mycket.

Och förälskelsen håller i sig än idag.

– Jag var ju och såg matchen mellan Göteborg och ERK, men jag är och ser varenda match som Göteborg spelar. Och sen följer jag även internationell rugby.