Den 19-årige Luleåmålvakten – född i Skellefteå – har stått i fyra av fem matcher hittills och vuxit ut till lagets etta.

Han har redan skrivit NHL-kontrakt med Pittsburgh, men är utlånad till sin svenska klubb den här säsongen.

Nu väntar en glödhet semifinal mot USA i ett Buffalo som inte ligger längre bort än drygt tre timmars bilresa från den stad som kan bli hans kommande hem.

Ett möte med en hemmanation som är ute efter att plocka sitt andra raka JVM-guld.

Vill spela bättre

Gustavsson är hyfsat nöjd med sin turnering så här långt, där han har en räddningsprocent på 91,95 procent och i det avseendet är fyra i målvaktsligan. Ser man till antalet insläppta mål i snitt per match, 1,71, är han bäst.

Jag tycker att jag har spelat lite sämre än vad jag hade velat. Det är många studspuckar som jag inte har fått fast och det skapar en liten osäkerhet bland backarna och hela laget.
Jag har varit lite för spänd i vissa situationer och vill försöka slappna av lite mer och bara hålla puckarna, säger han.

När Sverige tog sitt senaste JVM-guld 2012 var det också med en Gustafsson från Luleå i målet. Den gången hette han Johan och återfinns sedan tre säsonger i Frölunda som han lett till SM-guld.

Nu är det Filip Gustavsson som strålkastarljuset lyser på.

Mardrömsmotståndare

Ska Sverige gå hela vägen krävs det att han storspelar – inte minst mot ett USA som har blivit rena mardrömsmotståndaren i JVM-sammanhang. På de senaste 22 åren har nationerna mötts 14 gånger med tolv amerikanska vinster och bara en enda svensk seger som facit.

I segermatchen i gruppspelet i Helsingfors 2015 höll Linus Söderström, HV:s guldmålvakt, nollan och Sverige vann med 1–0.

Juniorkronorna föll i en träningsmatch mot USA inför JVM två dagar före julafton med 1–3. Då vaktade Gustavsson kassen.

Det är ett riktigt bra lag med offensivt skickliga spelare som skapar många målchanser. Är vi på topp med försvarsspelet kan vi nog minimera det så mycket som möjligt, hoppas han.

USA har både turneringens poängligaledare Casey Mittelstadt (4 mål+6 assist) och bäste målskytt Kiefer Bellows (6 mål) i laget. De spelar dessutom i olika kedjor.

Kvartsfinalen mot Slovakien (3–2) blev oväntat jämn och spännande. Filip Gustavsson erkänner att det var spänt:

Det kändes som att vi hade allt att förlora och de allt att vinna.

Den känslan slipper svenskarna i semifinalen.