Skolrankning är pseudovetenskap

Insändare2019-05-16 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare av Bengt Ohlsson 10/5

Första och främst: Tack för en spänstig insändare med fokus på skolan i Sverige i allmänhet och Enköping i synnerhet.

Bengt Ohlssons insändare börjar med en märklig och för resten av insändaren förvirrande utgångspunkt ”oavsett vad som är riktiga uppgifter…”. Här har vi fundamentalt olika uppfattningar. Det är för mig helt avgörande vad som är korrekta uppgifter då mitt fortsatta arbete bygger på faktiska nulägen.

Ohlsson blandar ihop jämförelse med det han kallar benchmarking. Jämförelse av resultat är ingen garanti för benchmarking. Enköpings kommunala grundskolor bedriver omvärldsspaning och lär av och med andra. Denna omvärldsspaning sträcker sig vida över de egna nationsgränserna. På en globaliserad marknad är omvärldsspaning en självklar konkurrensfördel; att med stolthet stjäla av andra och med kärlek dela med sig till andra är vår devis.

Jämförelse med andra skapar lätt fokus på fel saker. Fokus på fel saker bekostas alltid av skattebetalarna och leder inte till verksamhetsförbättringar. Bra ledarskap handlar i alla led om att våga betrakta det egna nuläget i den egna kontexten även om vi inte alltid är nöjda med det vi ser. Medarbetare inom Enköpings kommunala grundskolor vågar benämna de egna tillkortakommandena och vi arbetar dagligen systematiskt med att utveckla vår verksamhet utifrån evidens och empiri.

Något som inte utgår ifrån evidens och empiri är de olika skolrankingar som på senare år fått stor uppmärksamhet. Lyxen att som Bengt Ohlsson kunna tro att dessa jämförelser gör skillnad är inget som någon inom grundskolan i Enköping kan unna sig; Vi måste veta vad som gör skillnad! Det är dags att benämna dessa rankingar för vad de egentligen är; pseudoföreteelser som nu även SKL(Sveriges kommuner och landsting) valt att helt upphöra med. Värt att nämna är att Finland, det land som under senaste åren framstått som ledande inom skola aldrig haft någon jämförelse mellan skolor eller skolkommuner och det har heller aldrig förekommit någon som helst ranking.

Det vi arbetar med och det som rönt uppmärksamhet såväl inom som utom landets gränser är det resultatuppföljningssystem som vi sedan två år använder oss av. Det är ett ärligt och modigt system som följer varje elevs resa över tid; från förskoleklass till årskurs 9. Det är ett system att vara stolt över då det bygger på såväl mod som mognad hos våra rektorer och pedagoger. Vi mäter således kvalitet utifrån det förädlingsvärde varje elev utvecklar. Ingångsvärde kan variera; vissa barn behärskar inte alfabetets alla bokstäver och vissa barn läser på egen hand Harry Potter-böcker då de börjar i förskoleklass. Målet för vårt utgångsvärde är självklart; Alla elever ska uppnå gymnasiebehörighet.

Det finns inga enkla lösningar på komplexa frågor…och om de mot förmodan finns så visar de sig oftast vara felaktiga. Jag leder en verksamhet där medarbetare tar personligt ansvar för uppkomna resultat och som utgår ifrån bedömning för lärande. Vi är medvetna om att bra resultat inte har med tur och tillfällighet att göra. Fokus kommer fortsatt att vara på den plats kvalitet uppstår; i mötet mellan elev och lärare – ett möte som inte inskränker sig till klassrummets fyra väggar. I det mötet finns inte plats för skygglappar i form av pseudovetenskap.

Läs mer om