Mindre bryggerier i Sverige kan snart se fram emot gårdsförsäljning av alkohol. Samtidigt finns en oro för att de många villkoren och avgifterna som omfattar tillståndet, kommer göra det svårt att få ihop en hållbar verksamhet.
Magnus Hellmark(C), ordförande för miljö- och byggnadsnämnden i Enköping, den nämnd som ansvarar för tillstånden, har förståelse för det.
– Jag delar deras oro över att inte få det att gå ihop. Men jag ser också att det här nu är ett första steg. Nu har vi öppnat dörren för gårdsförsäljning och då kan man ju utveckla den. Det är inte satt i sten utan behöver man jobba med lagstiftningen på nationell nivå och justera något så kommer man naturligtvis göra det, säger han.
Centerpartiet har drivit frågan om gårdsförsäljning för alkohol i över 20 år. Nu har en lagändring klubbats igenom som träder i kraft 1 juni.
– Det här är ingen ny fråga för oss. Däremot är vi väldigt besvikna på Tidöregeringens slutgiltiga förslag som inte alls är i närheten av så långtgående som vi har drivit frågan.
Besvikelsen riktar Magnus Hellmark mot att lagändringen innefattar ett gäng villkor som måste uppfyllas. Villkor som kan leda till att det blir svårt att få ekonomin att gå runt i det.
– Tyvärr är det väldigt begränsande, men då vill vi göra vad vi kan för att gårdsförsäljningen kan bli något som vi kan utveckla framåt.
Ett förslag som Magnus Hellmark och Centerpartiet tittar på är att en verksamhet som redan har serveringstillstånd ska kunna ansöka om gårdsförsäljning med nedsatt taxa, för att på så sätt komma billigare undan. Han beskriver att det i ett sånt fall krävs mindre handläggning och att taxan därmed kan vara lägre.
Dessutom tittar man på att införa efterdebitering av tillsynsavgifter, för att man bara ska betala för nedlagd tid. Om man har ordning och reda och kontrollen går snabbt så sjunker också avgiftens storlek. För ett bryggeri som inte har serveringstillstånd tror han att det blir tuffare och att det snarare krävs att man ändrar förutsättningarna i lagen.
Magnus Hellmark ser en stor enighet över partigränserna när det gäller synen på alkoholservering och tillstånd i Enköping. Samtidigt kan man inte gå för långt för att tillmötesgå de mindre bryggerierna.
Hur mycket kan man tillmötesgå småbryggerier, det finns ju andra små verksamheter?
– Där finns det en politisk enighet, att alkoholen ska stå för sina egna kostnader och det ska inte subventioneras.