Framtidsprojektet fortsätter men frågorna kvarstår

Ena Energi kommer inte att dra tillbaka planerna som visar på inriktning för den framtida fjärrvärmeproduktionen.
Men några svar på hur och när man kan gå vidare med framtidsprojektet har bolaget inte fått från Enköpings kommun.

Ena Energis vd Torbjörn Claesson är lättad över att styrelsen valde att inte dra tillbaka Futurenaprojektet. " Om kommunen ville ha kompletteringar av materialet hade det varit väldigt konstigt att dra tillbaka projektet. Då hade det ju inte funnits något underlag att komplettera", säger han.

Ena Energis vd Torbjörn Claesson är lättad över att styrelsen valde att inte dra tillbaka Futurenaprojektet. " Om kommunen ville ha kompletteringar av materialet hade det varit väldigt konstigt att dra tillbaka projektet. Då hade det ju inte funnits något underlag att komplettera", säger han.

Foto: Anette Östlund

Enköping2025-05-21 17:00

Ena Energi har hållit ett extra styrelsesammanträde med beslutspunkten "Dra tillbaka ansökan avseende Futurenaprojektet samt markköp".

Som EP berättat tidigare var samma fråga uppe på förra styrelsemötet men då i muntlig form. I protokollet från det mötet står att läsa "Styrelsen kan inte dra tillbaka en ansökan avseende Futurenaprojektet och markköp, baserat på muntliga krav från ett kommunalråd till ENA Energis styrelseordförande".

När styrelsen på tisdagen skulle behandla frågan som ett formellt ärende slutade det med att den bordlades, alltså sköts framåt i tiden.

Styrelsens ordförande Jan Hannebo (M) vill inte kommentera saken innan protokollet har justerats men bolagets vd Torbjörn Claesson säger att han är lättad över beslutet men att han faktiskt inte förstår anledningen till varför man ville att projektet skulle dras tillbaka.

– De ville ha kompletteringar. Det kan vi svara på parallellt, utan att dra tillbaka projektet, för gör man det finns det ju inget material att ställa frågor om. 

– Vi skickade vår utredning till kommunledningsförvaltningen 2024, de har haft ett år på sig att ställa frågor om den men har över huvud taget inte hörts av, trots att vi stått i givakt och väntat, säger han.

I januari tog kommunledningsförvaltningen fram ett informationsmaterial till kommunstyrelsen. Däri finns en del frågeställningar kring Futurena-projektet och bolaget tror nu att det är dessa som kommunledningsförvaltningen vill ha svar på, säger Torbjörn Claesson.

– Men det där är en tafflig presentation som är gjord till politikerna och den innehåller flera sakfel. Det går inte att se den som en formell begäran ställd till bolaget. Dessutom fick vi nyligen ta del av den, säger han.

När frågan nu bordlades innebär det att bolaget jobbar på med Futurenaprojektet. 

Torbjörn Claesson Ena Energi Kraftvärmeverk
Torbjörn Claesson Ena Energi Kraftvärmeverk

– Så länge styrelsen inte säger något annat fortsätter vi. Vi behöver stöta på kommunen om att få ett flyttbeslut, att köpa in marken så vi kan ansöka om planbesked. Hela projektet är tidskritiskt och varje liten försening innebär en stor försening för hela projektet, förklarar Torbjörn Claesson. 

Beräkningar visar att merkostnaden för varje års försening efter 2032 blir 20-30 miljoner utöver en underhållskostnad på 40 miljoner per år på grund av en uppbyggd underhållsskuld.

Frågorna om flyttbeslutet, markköpet och själva inriktningsbeslutet ska tas av kommunfullmäktige. Men när detta ska ske har bolaget inte lyckats få svar på och därför är man orolig att man inte klarar att hålla tiden, och vara borta från hamnen senast 2035.

Under tisdagskvällen hade också kommunfullmäktige sammanträde och Nystart Enköpings Anders Wikman hade då ställt varsin fråga till Peter Book och Jan Hannebo om Ena Energis flyttplaner; vilka beslut som återstår att fatta, när de ska vara fattade och om projektet håller tidplanen.

Peter Book svarade inte på frågorna mer precist än att han hade en förhoppning om att något beslut skulle kunna tas efter sommaren.

Jan Hannebo menade att man bör klara tidplanen om man får fram de kompletteringar av inriktningsbeslutet som behöver till.

Anders Wikman var inte nöjd med svaren.

Anders Wikman, Nystart Enköping, var inte nöjd med svaren han fick om Ena Energis flyttplaner.
Anders Wikman, Nystart Enköping, var inte nöjd med svaren han fick om Ena Energis flyttplaner.

– Peter Book bekräftade mina farhågor om att han efter tre förvirrade år inte ens har en tidplan för Ena Energi-projektet. Än mindre en aning om vilka beslut som behöver tas. Samtidigt säger Ena Energis styrelse att besluten behövs omgående och att varje års försening kostar fjärrvärmekunderna 20-30 miljoner per år, säger han.

Futurena

Ena Energi, Enköpings kommuns helägda bolag, driver kraftvärmeverket som producerar fjärrvärme till Enköpingsborna och el som säljs på elbörsen.

Men kraftvärmeverket byggdes i början av 1990-talet och anses nu ha uppnått sin tekniska livslängd och det krävs stora ekonomiska investeringar för att rusta upp anläggningen.

Sedan några år tillbaka driver bolaget projektet Futurena, där man undersökt framtida energilösningar och tagit fram förslag på olika produktionskällor som skulle kunna försörja Enköpings framtida fjärrvärmesystem. Inom projektet har det också tagits fram ett förslag på ny plats där anläggningen skulle kunna ligga.

I de ägardirektiv som styr bolaget framgår att bolaget ska jobba utifrån målet att vara borta från hamnen senast 2035.  Något formellt beslut har ännu inte tagits.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!