Plan för framtidssatsning i Enköping kan dras tillbaka

Ena Energis framtida fjärrvärmeproduktion är fortsatt oviss.
Enligt uppgifter till EP kan nu den utredning som bolaget gjort ska dras tillbaka.
I och med det riskerar projektet försenas ytterligare med mångmiljonkostnader som följd.

Hur och var framtidens fjärrvärme ska produceras är fortfarande höljt i dunkel.

Hur och var framtidens fjärrvärme ska produceras är fortfarande höljt i dunkel.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2025-05-17 05:00

I början på mars efterlyste Ena Energi ett besked från ägaren, Enköpings kommun, om hur verksamheten ska gå vidare med sina planer för framtiden.

I flera år har bolaget planerat för att kraftvärmeverket ska flyttas bort från hamnen senast 2035 och i projektet Futurena har man utrett hur och var framtidens fjärrvärme ska kunna produceras. 

I bolaget levde man fram till i höstas i tron om att det fanns ett giltigt flyttbeslut men så var inte fallet. Så för att kunna gå vidare med markköp, planändring och miljötillstånd är bolaget i stort behov av att kommunfullmäktige tar det formella beslutet.

Fortfarande är inget beslut fattat och i protokollet från Ena Energis senaste styrelsesammanträde framgår att det brådskar och att dialogen med kommunen fortsatt inte fungerar som den borde.

I en anteckning i protokollet står också " Styrelsen kan inte dra tillbaka en ansökan avseende Futurenaprojektet och markköp, baserat
på muntliga krav från ett kommunalråd till Ena Energis styrelseordförande".

Jan Hannebo (M), styrelseordförande i Ena Energi, hoppas att bolaget ska reda ut frågan på ett extra sammanträde på tisdag.
Jan Hannebo (M), styrelseordförande i Ena Energi, hoppas att bolaget ska reda ut frågan på ett extra sammanträde på tisdag.

Enligt styrelsens ordförande Jan Hannebo (M), är det han som fått kravet muntligt från sin partikamrat Peter Book (M), som även är kommunstyrelsens ordförande.

Vad betyder det, ska hela projektet läggas ner?

– Nej, så tolkar jag det inte. Peter vill att utredningen ska kompletteras på något sätt, exakt hur är vi inte klara över, säger Jan Hannebo.

Han säger att bolaget därför kommer att ha ett extra sammanträde på tisdag där man reder ut frågan.

Själv tillbakavisar Peter Book att han skulle ha ställt något muntligt krav.

– Det kan jag inte göra. Det jag gjort är att prata med styrelsens ordförande om hur man kan hantera Futurenaprojektet på ett bra sätt utifrån de frågeställningar som kvarstår, säger han.

Så står det inte i protokollet.

– Bara för att det inte står så där behöver det inte stämma överens med verkligheten, säger han.

Peter Book tillbakavisar att han ställt några krav via styrelseordföranden. Däremot menar han att Futurena-utredningen behöver kompletteras.
Peter Book tillbakavisar att han ställt några krav via styrelseordföranden. Däremot menar han att Futurena-utredningen behöver kompletteras.

Peter Book menar att Futurena-utredningen, som är ett inriktningsbeslut med olika förslag på hur fjärrvärmen ska kunna produceras i en ny anläggning, behöver kompletteras utifrån ekonomi-, miljö- och totalförsvarsfrågor.

– Drar man tillbaka rapporten nu kan vi börja ställa frågor kring det här direkt till bolaget. Då går det snabbare än om man ska ta det via kommunfullmäktige först, säger han.

Att också markköpet behöver dras tillbaka beror på att de två frågorna hänger ihop, menar han.

– Skulle fullmäktige sen säga nej till Futurena av någon anledning är det bra om bolaget inte har köpt marken i förväg.

Vad innebär det om styrelsen nu går med på att dra tillbaka sin utredning?

– Då inleds en dialog mellan bolaget och kommunledningsförvaltningen som ska utmynna i att man kompletterar utredningen med det som behövs. Sen kan vi få upp den till fullmäktige där vi kan ta ett beslut om inriktningen.

Enligt det ägardirektiv som styr bolaget ska Ena Energi planera sin verksamhet för att vara borta från hamnen till 2035. Marken ska dock vara sanerad och klar innan bolaget lämnar. 

Jan Hannebo och även bolagets vd Torbjörn Claesson har sagt att tidsplanen för att hinna detta är tajt. Ytterligare fördröjning riskerar att försena processen ännu mer.

I styrelseprotokollet framgår att för varje års försening efter 2032 tillkommer kostnader på 20–30 miljoner, utöver en normal underhållskostnad på cirka 40 miljoner, en siffra som baseras på en uppbyggd underhållsskuld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!