Här är restaurangen som snart blir två

Ögonblicket närmar sig när Pane e Zio klonas och blir två restauranger vid Kammakartorget.
– Vi vill göra det här lilla torget till Enköpings bästa torg, säger Abbe Chamoun.

Abbe Chamoun längtar efter att nya Pane e Zio ska öppna och arbetet med nästa restaurang kan ta vid.

Abbe Chamoun längtar efter att nya Pane e Zio ska öppna och arbetet med nästa restaurang kan ta vid.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2025-04-13 08:03

EP har tidigare berättat nyheten om Enköpings nästa nya restaurang, ett steakhouse som inom kort öppnar vid Kammakartorget. Det är italienska restaurangen Pane e Zio som öppnar köttrestaurangen i sina nuvarande lokaler. Den nya krogen ska kort och gott heta Meat.

Förändringen sker i tre steg. Lokalen bredvid nuvarande Pane e Zio håller på att byggas om. När det är klart flyttar Pane e Zio in där. 

– Vi siktar mot att bli klara i början av sommaren, berättar Abbe Chamoun som är konceptutvecklare för restaurangrörelsen.

Då kan till slut arbetet med att bygga upp nya Meat i nuvarande Pane e Zios lokaler påbörjas.

Sedan är siktet inställt på att båda restaurangerna ska kunna vara igång parallellt någon gång under sommaren. 

Abbe Chamoun, konceptutvecklare för Pane e Zio och systerrestaurangen Meat i Enköping.
Abbe Chamoun, konceptutvecklare för Pane e Zio och systerrestaurangen Meat i Enköping.

Pane e Zio fortsätter med nuvarande italiensk inriktning i nya lokaler. Meat ger gästen kreativ frihet med ett stort urval av kött från olika delar av världen, givetvis även från Sverige.

– Du bygger din egen tallrik. Var och en kan välja till sin sås och sitt tillbehör, förklarar köksmästaren Mattias Löw. 

Särskilt stolta är krögarna över köttet Rubia Gallega som de importerar från Galicien i Spanien.

Både Abbe Chamoun och Mattias Löw har många års erfarenheter från att driva restaurang i Stockholm. Det är skillnad på pulsen i Stockholm och lunken i Enköping.

Enligt Mattias Löw måste man jobba mer och hårdare, särskilt i veckorna, för att dra till sig Enköpingsborna jämfört med hur det är i Stockholm.

Stefan Wallebring jobbar hårt med att göra i ordning den nya restauranglokalen vid Kammakartorget.
Stefan Wallebring jobbar hårt med att göra i ordning den nya restauranglokalen vid Kammakartorget.
Abbe Chamoun på Pane e Zio. Ambitionen är att det ska vara både en restaurang och ett konstgalleri.
Abbe Chamoun på Pane e Zio. Ambitionen är att det ska vara både en restaurang och ett konstgalleri.

Abbe Chamoun har noterat en kritisk ådra hos Enköpingsborna om de av någon anledning är missnöjda med servicen. Då läggs kritiken direkt ut i sociala medier.  

– Jag har aldrig sett så petiga kunder som här, men det tycker jag är bra, säger han.

– Vi vet att det är svårare att driva restaurang i Enköping än i Stockholm. Men är det tillräckligt bra får vi fullt med gäster här, säger Mattias Löw.

Ambitionen för sommaren är att få till en stor gemensam uteservering med 100 till 150 platser på hela Kammakartorget för de två restaurangerna.  

– Vi tror att vårt koncept behövs i Enköping. Vi har märkt att våra kunder saknar ett ställe som serverar riktigt gott kött, ett steakhouse, säger Abbe Chamoun.

Det kommer att bli mer än dubbelt så många arbetstillfällen i och med öppnandet av det nya matstället. I dagsläget arbetar fem-sex personer på Pane e Zio. Meat kommer att ha omkring sex till åtta i personalstyrkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!