Krögarna om kända cementblandaren: "Vi förlorar kunder"

Nyheten om att en pizzeria i Enköping mixat såser med en cementblandare spreds snabbt i flera olika medier runtom i landet.
Restaurangägarna visar nu upp redskapen de använder för att göra sås, och förklarar allt som ett missförstånd.

Ahmet Koyuncu, en av ägarna till Pizzeria Picasso, visar upp restaurangens vispar efter att livsmedelsinspektörer anmärkt att restaurangen använder en cementblandare för att vispa såser.

Foto: Lisa Odemyr

Enköping2025-06-08 19:00

Efter en inspektion utförd av kommunala livsmedelsinspektörer fick Pizzeria Picasso ett föreläggande: Börja vispa såser med apparater som är gjorda av material som är godkända för kontakt med livsmedel – annars kan det bli böter.

I rapporten från deras besök står det nämligen att "färg/cementblandare används för att vispa såser" på restaurangen.

Pizzeria Picasso i Enköping.
Pizzeria Picasso i Enköping.

Halil Koyuncu driver Pizzeria Picasso tillsammans med sin son Ahmet Koyuncu. Båda förklarar att det som står i inspektörernas rapport absolut inte stämmer.

– Vi hade en stor blandare här som vi använde för betong under tiden vi renoverade, men den står inte kvar längre. Vi försökte förklara för dem att vi inte använde den för att blanda såser.

Halil går in bakom köket och hämtar en ny elvisp som ersatt deras tidigare.

Restaurangens senaste inköp: En elvisp. En sådan ska de ha använt sig av även tidigare för att blanda bearnaisesås.
Restaurangens senaste inköp: En elvisp. En sådan ska de ha använt sig av även tidigare för att blanda bearnaisesås.

– Den använder vi för att göra bearnaisesås, för då måste det gå fort.

För alla andra såser använder de en vanlig ballongvisp. Som de alltid gjort, säger han.

– Vi gör inte såser i stora mängder. Det här räcker.

Halil Koyuncu, som är en av ägarna till Pizzeria Picasso, säger att nästan alla deras såser blandas för hand med en ballongvisp.
Halil Koyuncu, som är en av ägarna till Pizzeria Picasso, säger att nästan alla deras såser blandas för hand med en ballongvisp.

Halil har länge varit i branschen och jobbat på olika pizzerior i Enköping i 25 års tid. Han berättar att det är vanligt att restauranger som gör mycket sås använder sig av någon form av blandarstav som till exempel kan fästas på en borrmaskin. 

En googlesökning tycks stärka bilden av att det inte är någon unik företeelse. Flera träffar på artiklar som handlar om restauranger som använt sig av sådana blandare för såser, egentligen menade för färg eller cement, kommer upp. Restaurangerna som artiklarna syftar på befinner sig på olika platser över hela landet. Enligt lag ska dock all utrustning som kommer i kontakt med livsmedel bestå av material som minimerar risken för förorening.

All uppmärksamhet som restaurangen har fått de senaste dagarna har visat sig i form av färre kunder.

– Sånt gör mycket. Det har varit tvärlugnt de här dagarna. Vanligtvis vid den här tiden har vi många beställningar, säger Ahmet.

Ahmet Koyuncu, en av ägarna till Pizzeria Picasso.
Ahmet Koyuncu, en av ägarna till Pizzeria Picasso.

Samtidigt vill Halil påpeka att de har många trogna kunder som fortsätter komma.

– De som känner oss vet hur vi jobbar.

Han berättar också att kommunens livsmedelsinspektörer gjorde ett återbesök under tisdagen.

– Då blev vi godkända på alla saker som de anmärkte på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!