Nu tar föreningar strid mot nya hotellet

Stattomtens framtida öde blir nu ett fall för domstol.
Det står klar sedan hotellplanen överklagats.
– Jävligt tråkigt, tycker hotellbolagets vd Martin Hosseini.

Detaljplanen för hotellet vid torget hann aldrig vinna laga kraft innan den överklagades till mark- och miljödomstolen.

Detaljplanen för hotellet vid torget hann aldrig vinna laga kraft innan den överklagades till mark- och miljödomstolen.

Foto: Illustration: Reflex Arkitekter.

Enköping2025-05-11 05:00

Den 15 april antog kommunfullmäktige detaljplanen som skulle göra det möjligt för Vi Invest att bygga hotellet på den gamla stattomten vid torget i Enköping.

Överklagandetiden går ut först den 13 maj men redan har två berörda föreningar och en privatperson, så kallade sakägare, använt sin möjlighet att överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen, som är nästa instans.

Westerlundsällskapet och Enköpings stads hembygdsförening gör gemensam sak när de kräver att fullmäktiges beslut ska upphävas.

Föreningarna och privatpersonen, som bor i en närliggande bostadsrättsförening, trycker först och främst på den planerade hushöjden. De påpekar att översiktsplanen och dess särskilda centrumstudie är mycket tydliga med att bebyggelse runt torget ska ha en högsta hushöjd på 3–4 våningar, i syfte att bevara småstadskaraktären. En åtta våning hög byggnad är en oproportionerligt stor avvikelse som skulle utplåna känslan av och för Enköping som en småstad med medeltida anor, skriver de.

Föreningarna menar också att ett åtta våningars hotell i ett slag skulle förstöra de kulturhistoriska värdena och miljön runt torget, både för Westerlundska gården som närmaste granne och för harmonin i det kulturstråk som Kyrkogatan med sina kulturbyggnader är.

Här stödjer man sig också på yttranden från myndigheter och sakkunniga med kulturhistorisk kompetens som alla har invänt mot hushöjden och gestaltningen i förslaget.

Enligt Plan- och bygglagen kan en kommun göra avvikelser från en översiktsplan om synnerliga skäl talar för det. Detta skriver föreningarna att de är medvetna om men anser inte att några sådana skäl finns. Att tillkomsten av ett nytt hotell skulle vara så viktig för Enköping att det kan betraktas som ett synnerligt skäl, som plex-utskottet hävdar, är inte alls belagt eftersom någon fördjupad marknadsanalys som stödjer behovet aldrig har gjorts, menar de. Som motvikt till påståendet presenterar de Tillväxtverkets inkvarteringsstatistik mellan 2009 och 2024, som visar att av Enköpings kommuns 340 disponibla hotellrum har 118 varit belagda i snitt per dag. 

Privatpersonen i bostadsrättsföreningen tar också upp att detaljplanen saknar en noggrann solstudie samt trafik- och parkeringsutredningar. Avsaknaden av trafikutredning förvånar mannen eftersom ett hotell sannolikt kommer att generera en markant trafikökning, både av tunga varutransporter och bilåkande gäster och besökare.

Ytterligare ett antal personer och bostadsrättsföreningar har möjlighet att överklaga detaljplanen till mark- och miljödomstolen innan den 13 maj. 

Martin Hosseini, Vi Invests vd, är besviken. Det kan ta minst ett halvår innan mark- och miljödomstolen kan ta upp ärendet, kanske mer eftersom det handlar om en omfattande detaljplan. Väljer någon att sedan gå vidare ännu högre upp, till mark- och miljööverdomstolen, tillkommer ytterligare tid.

– Vi har haft ett otroligt tålamod i den här kommunen. Jag tycker vi ska ha en eloge för att vi ändå hänger kvar. Det har ju också varit pandemi och lågkonjunktur, säger han.

Hur länge orkar ni hålla ut?

– Det får vi se, säger han.

Han berättar att man varit beredd att sätta igång med nästa del av processen, att söka bygglov, men att man nu avvaktar nästa fas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!