Öppnat igen efter akuta stängningen

Under tisdagen slog restaurang Tokai Sushi åter upp dörren efter att det stora magsjukeutbrottet.
– Vi kämpar, säger Suvd-Erdene Erdenebat medan hon förbereder för dagens öppning.
Första kunden in beställde sin favoritmat.

Öppnat igen efter akuta stängningen

Foto: Mårten Jeppson

Enköping2025-01-28 19:00

Öppet-flaggan sattes upp på fasaden och inne på Tokai Sushi känns det som en nyöppning i luften.

På plats finns personal som förbereder för att ta emot de första gästerna igen, efter att de fick hålla stängt hela förra veckan.

Det stora magsjukeutbrottet bland kunder, där omkring 130 anmälningar kom in till kommunen om misstänkt matförgiftning, gjorde att restaurangen stängde igen akut. Enköpings kommun förbjöd all livsmedelsverksamhet på restaurangen efter kontroll men då hade ägaren också själv beslutat att stänga på grund av smittspridningen.

Smittskyddet i Region Uppsala kopplades in och för att kartlägga de drabbades symptom. Provsvar på bland annat personal kom tillbaka och det visade det sig att det rörde sig om smittsam vinterkräksjuka, Norovirus, som kan spridas med mat eller av en smittad person.

Åtgärder som att restaurangen måste kasta oförpackade livsmedel som kan vara smittade med virus och noggrant rengöra alla ytor i lokalen var krav från kommunen för att kunna öppna igen. Och under förra torsdagen gav kommunen klartecken till att öppna.

– Ja, vi hade stängt och storstädade och även lite renovering. Vi kämpar, säger Suvd-Erdene Erdenebat som är anställd på Tokai med ett leende.

Första kunden som kliver in beställer lunch och säger att han saknat sitt "ställe":

– Ja, det var synd att det drabbade min favoritrestaurang, säger Alexander Svan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!