Vändningen: Svinnet i skolköken har nästan halverats

Matsvinnet i Enköpings skolor har minskat med 40 procent.
På Korsängsskolan jobbar köket med att få eleverna att äta upp maten istället för att slänga den.

Linda Sundell Kökschef Korsängsskolan

Linda Sundell Kökschef Korsängsskolan

Foto: Frida-Sofi Silvereke

Enköping2025-03-18 05:00

Vi blir välkomnade till Korsängsskolans kök, av Linda Sundell, som arbetar här som kökschef.

Sedan 2018 har matsvinnet i kommunen minskat med 40 procent, en mätning som blir möjlig tack vare vågar.

– Nu mäter vi tallrikssvinnet varje dag och man märker skillnad, säger Helena Westman, som jobbat i skolköket i sju år. 

Köket tar även tillvara på överbliven mat. Av rotfruktsskal görs chips och frukt som blir över blir till hälso-shots på fredagar, något som enligt kökspersonalen säger uppskattas bland eleverna. 

undefined
Linda Sundell förklarar att fina upplägg är något som engagerar barnen och får dem att vilja gå fram för att kolla och prova av det som serveras.
undefined
Salladsbuffen har blivit alltmer uppskattat bland eleverna. – Att de vuxna pratar bra om upplägget gör att det blir lättare att få med sig barnen, säger Linda Sundell.
undefined
Salladsbaren på Korsängsskolan

En stor utmaning i satsningen på att minska matsvinnet har varit att få elever att inte ta mer än vad de orkar.

– Elever tar oftast mer än vad de faktiskt orkar, speciellt om de tycker att maten är god. Men det handlar såklart om att inte laga för mycket mat heller, förklarar Linda Sundell.

Mängden svinn per tallrik tycks också öka desto godare eleverna tycker att maten är. Utmaningen förstärks av att skolköket lagar mat för en så stor och varierad målgrupp. Det som går hem hos de yngre passar inte alltid de äldre och tvärtom. 

Får eleverna vara med och påverka matsedlarna? 

– Ja, det får de, säger Linda Sundell och förklarar att en del skolor i kommunen har matråd där eleverna kan vara med och påverka.

På Korsängsskolan har man inte haft möjlighet att starta ett matråd ännu. Däremot deltar Linda Sundell i elevrådet där eleverna får tycka till.

– Vissa elever vill jättegärna att det ska bildas ett matråd.

undefined
Bildtexterna fungerar som en tankeställare för eleverna och förhoppningen är att de reflekterar lite mer över varför de slänger maten, förklarar Linda Sundell
undefined
När lunchen är slut är det mesta i salladsbaren tomt, mat som kan värmas upp till 70 grader får de spara och göra annat med.

För att öka medvetenheten om svinnet används stationer där maten slängs, på lappar ovanför sopkärlen står det ''Tog för mycket'', ''Inte min smak'' och ''Hann inte äta upp''.

– Några kanske börjar tänka efter och reflektera lite mer över varför de slänger maten, säger Helena Westman. 

Hur ser matsvinnet ut från dag till dag?

– Det varierar jättemycket, men vi ligger ändå jämnt, mellan åtta och tolv kilo per dag, berättar Linda Sundell.

Det kan låta mycket, men matsalen tar emot runt 550-600 besökare per dag, vilket motsvarar runt 13-22 gram svinn per person. 

undefined
Helena Westman, kökspersonal Korsängsskolan tar fram bröd som ska skivas inför mellanmålet
undefined
Kökspersonalen plockar fram bröd, frukt och pålägg inför mellanmål
undefined
Kökspersonalen förbereder inför mellanmål.

Kökspersonalen berättar att gemenskapen i gruppen spelar en viktig roll för elevernas syn på skolmaten.

– Vi trivs ihop och det smittar av sig, vi märker att vårt engagemang påverkar eleverna, säger Helena Westman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!