Pålning för höghuset pågår för fullt

Bygget av det omdebatterade höghuset invid Hettemarkshuset har nu påbörjats. Pålning startade i veckan.

Pålningen för det kommande höghuset i korsningen S:t Larsgatan-Fjärdhundragatan påbörjades för några dagar sedan.

Pålningen för det kommande höghuset i korsningen S:t Larsgatan-Fjärdhundragatan påbörjades för några dagar sedan.

Foto: Lotta Lille

Enköpings kommun2019-10-25 19:00

Åttavåningshuset som fått bygglov på hörntomten vid S:t Larsgatan - Fjärdhundragatan har väckt starka reaktioner från framför allt kringboende. Huset är för högt och kommer alltför nära Hettemarkshusets bostadsrättslägenheter är några invändningar. Flera har också vänt sig mot att åttavåningshuset i hörnet och sexvåningshuset  längre in på S:t Larsgatan enligt de ritningar som lämnats till kommunen ska få svart plåtfasad.

Att bygglov gavs av kommunens miljö- och byggnadsnämnd i april i år motiverades med att detaljplanen för fastigheten ger möjlighet att bygga så högt och att den inte reglerar val av fasadmaterial eller färg. Nämnden var inte enig, Nystart Enköpings ledamot reserverade sig.

Bostadsrättsföreningen i Hettemarkshuset överklagade bygglovet först till länsstyrelsen och sedan till mark- och miljödomstolen. Båda instanserna avslog överklagandet

Mark- och miljööverdomstolen gav inte prövningstillstånd vilket innebär att  miljö- och byggnadsnämndens beslut vinner laga kraft. Trots det skulle bygglovet inte ha fått verkställas förrän fyra veckor efter att det kungjorts i Post- och inrikestidningar, om de som klagat begärt inhibition. 

–  Ingen har begärt inhibition, och då får beslutet verkställas när startbesked lämnats. Startbesked gavs 14 oktober, meddelar Christina Gortcheva, bygglovschef i Enköpings kommun.

Byggherren påbörjade arbeten för bygge av hus och för parkering mot Bangårdsgatan redan i början av oktober. Markberedning får starta utan bygglov.

Karta: Entréskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!