För två år sen skrattade han inte.
Ungefär samtidigt som kriget startade i Ukraina hade Kungsängen satsat hårt på nya butiker och mer personal. Plötsligt fördubblades priset på råmaterial, om det ens gick att få tag på. Räntorna och inflationen steg kraftigt och folk började hålla i pengarna.
Fram till 2022 hade företaget haft en bra lönsamhet men sen vände det. 2023 var konkursen nära.
– Det har varit en del jobb sedan dess, medger Peter Gustafsson, som nu kan titta tillbaka på 2024 års bokslut med ett plusresultat på 45 miljoner efter finansiella poster. Året innan låg den siffran på minus 48 miljoner.
Stålbadet som företaget gått igenom sedan dess har varit mycket omfattande och det började med en sex månader lång företagsrekonstruktion, då man lyckades undanröja konkurshotet.
Sedan dess har exempelvis elva butiker lagts ner, två distributionscentraler stängts, hyror omförhandlats till bättre villkor och olönsamma produkter tagits bort ur sortimentet. Huvudkontoret har flyttats från Barkarby till Enköping och totalt har personalstyrkan minskats från 175 årsarbetare till 145.
2015 hade Peter Gustafsson sålt större delen av företaget till ett riskkapitalbolag men när rekonstruktionen förra året var klar köpte han tillbaka det och gjorde också en nyemission för att täcka en del skulder.
– Det har varit en turbulent tid men folk har verkligen varit med på noterna. Nu tycker jag att vi fått stabilitet i den nya organisationen. På vissa områden har vi minskat personal men på andra har vi ökat, säger han.
En av åtgärderna har varit att säga upp alla konsulter. Exempelvis anlitas inte längre varken PR-, media- eller webb-byråer. Istället har man samlat all marknadsföring innanför Kungsängens väggar. Karin Spång, som jobbat i företaget tidigare, är nu tillbaka på marknadsavdelningen, tillsammans med ytterligare fyra personer.
– Jag var aldrig orolig över att komma tillbaka. Jag tror att många med mig känner att Peter vet vad han gör. Att ha all marknadsföring här är exempelvis smart eftersom vi är känsliga för omvärldsläget och det ofta är snabba förändringar som vi behöver reagera på, säger hon.
Att öka lönsamheten är nu företagets största fokus vid sidan av att leverera kvalitet. Att konkurrenter tvingas stänga butiker och till och med går i konkurs är man medvetna om.
– Visst märker vi att folk har sämre ställt men vi är försiktigt optimistiska ändå. Alla behöver sängar att sova i, säger Peter Gustafsson.
Han säger att man nu jobbar mot ständiga förbättringar och utifrån devisen att problem är en möjlighet.
– Får vi bara upp allting till ytan så går det ju att åtgärda det mesta. Ett sånt tänkt försöker vi bygga in i kulturen.
Nu, när saker stabiliserats, räknar Peter Gustafsson själv med att vara på plats i Enköping 2-3 dagar i veckan. Planer på att gå i pension har 67-åringen haft tidigare men fått lägga ner.
– Nej, jag fortsätter några år till. Nu är organisationen så välfungerande att det inte är någon belastning för mig, säger han.
Dottern Maria Gustafsson, som gick in i företaget för ett år sedan, har också varit med om förändringsresan. Hon fanns dock inte på plats den här dagen när EP var på besök.