Ny skola och ny matsal gav större aptit på skolmaten

Den nya matsalen på Westerlundska gymnasiet skapar aptit hos eleverna.

Fönsterbord och vanliga bord.

Fönsterbord och vanliga bord.

Foto: Molly Hallström.

Skola2025-01-28 05:00

Jonna Gräf,18, går sitt andra år Westerlundska gymnasiet. Hon var med i höstas när portarna öppnades till den nya skolan. Hon och övriga elever möttes av helt nya lokaler med en ny matsal. 

– Den nya matsalen är mycket fräschare och det finns fler platser att välja på.

Matsalen byggdes utifrån vad eleverna tyckte saknades i den gamla skolan. Daniel Hellström som är rektor på skolan förklarade att det handlade främst om möblering.

– Vi frågade eleverna hur ska vi göra matsalen trivsam för dem. De berättade att de ville ha variation. Med bord där man kunde sitta många tillsammans, men också möjligheten att sitta själv utan att känna sig ensam, säger Daniel Hellström.

Han berättar att de lyssnade på elevernas erfarenheter men också från personalen. Daniel Hellström menar också att detta har bidragit till en trevlig matsalsupplevelse för både elever och personal på gymnasiet. 

undefined
Daniel Hellström, Rektor på Westerlundska gymnasiet.

Matsalen har idag både soffor och olika storlekar på bord. Längs ena långsidan finns ett stort fönster med barstolar, där elever kan välja att sitta själva eller bara njuta av utsikten under måltiden.   

undefined
Fönsterbord och vanliga bord.
undefined
Stort utbud av välja på.

Inför flytten hade skolan ett mål, att få fler elever att äta skolmaten med hjälp av en trivsam matsal. Därför ville skolan skapa en matsal som skulle uppmuntra eleverna att äta mer mat och äta i en avslappnad miljö.

Magnus Karlsson, som är kökschef på Westerlundska gymnasiet menar att lokalen är anpassad efter elevernas önskemål, vilket har gjort det roligare att besöka matsalen. Magnus Karlsson berättar att målet som skolan hade när flytten planerades har uppnåtts med stor framgång och det serveras 200 fler portioner per dag.

– Det är glädjande att fler elever nu väljer att äta skolmaten. 

Faktum är att intresset att äta i matsalen är så stort att nya problem uppstår. Tidvis är det så pass många på plats att trots att lokalen är rymlig blir det trångt vid de olika stationerna.

undefined
Magnus Karlsson, kökschef på Westerlundska gymnasiet.

Lydia Bälter 18, är en av de elever som är nöjd över den nya matsalen. Den är större än den gamla och gör så att det inte blir lika långa matköer. Hon är nöjd med den och det finns inget speciellt som hon skulle vilja ändra.

– Jag gillar den nya matsalen mycket mer än den gamla. Det finns fler matköer så det blir inte lika mycket stopp.

undefined
- Själva tanken med matsalen är väldigt bra, men det blir lätt för trångt, säger Tiffany Björk. Hon menar att mycket handlar om hur de gör med mattiderna på skolan. Det är en stor anledning till att det blir för trångt. – Man borde antingen ha gjort matsalen större eller att man gör ett annat system för mattiderna.
undefined
– Det blir lätt långa matköer och trångt där man ska lämna sin disk. Ibland finns det inte heller några platser som är lediga, säger Benhardina Petersson, 16.
undefined
Unna Edgren Haglund gillar den nya matsalen och tycker att den är jättefin. Hon tycker skolmaten är jättegod och gillar det nya salladsutbudet som har tillkommit med den nya matsalen.
undefined
- Det är för trångt där man tar maten, eftersom alla kommer in och ut från ingången. Det finns inga specifika ingångar och utgångar och det skapar ett kaos. Det är helt omöjligt att kunna ta en omgång mat till, det är för trångt, säger Nils Holmberg, 18.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!