I januari bestämde Enköpings kommuns miljöavdelning att först göra en så kallad ansvarsutredning för att ta reda på vem som orsakat de höga halterna av evighetskemikalien pfas som hittats i mark och vatten vid räddningstjänstens övningsplats vid Ena gård.
Räddningstjänsten hade då tidigare protesterat mot att ansvaret för föroreningen skulle läggas på dem och hävdat att man på övningsfältet inte använt det släckskum som innehåller pfas. Räddningstjänsten påpekade också att det funnits andra föroreningskällor i närområdet som borde utredas.
Nu är ansvarsutredningen klar och med den som grund riktas nu kravet på utredning på Räddningstjänsten Enköping-Håbo.
– Det finns en rättspraxis från Mark- och miljööverdomstolen som säger att vi kan rikta utredningskraven mot den som är en aktiv verksamhetsutövare och som kan ha bidragit till föroreningen. Och det är ju känt att räddningstjänsten använt pfas på området, säger Magnus Hellmark.
Eftersom det finns pfas i mark och vatten på fastigheten konstateras det i ansvarsutredningen att brandsläckningsskum med pfas måste ha använts där. Även nyare släckskum, som räddningstjänsten medgivit att man använt, innehåller pfas, om än inte lika koncentrerat som det gamla, skriver förvaltningen.
Kravet som nämnden nu ställer är att räddningstjänsten ska utreda var källan till föroreningen finns, hur utspridd den är och vilka risker den innebär.
Enligt lagen är det den som orsakat en miljöskada som är ansvarig för saneringen. Utredningen som räddningstjänsten nu måste låta göra är därför viktig av den anledningen.
– Vi måste först få kunskap om hur allvarligt det är. Sen får vi göra bedömningen om vilken sanering och efterbehandling som är rimlig att begära, säger Magnus Hellmark.
Intill övningsfältet finns privata fastigheter där det genom tiderna också använts ämnen som troligen orsakat pfas-föroreningar i mark och vatten. Dessa utreds av länsstyrelsen. Den miljötekniska markundersökning som räddningstjänsten nu måste göra omfattar inte omkringliggande fastigheter.